Dünya

Facebook Burma Müslüman Soykırımı Delillerini Paylaşmıyor

Mirat Haber Ajansı

Myanmar’daki (Burma) bir Birleşmiş Milletler soruşturma organı başkanı, Facebook’un, çoğunluğu Rohingya Müslümanlarına karşı olan ülkedeki ihlalleri araştıran müfettişlere önceden bilgi sağlama ve destek olma sözü vermesine rağmen, ciddi uluslararası suçlara dair kanıt olabilecek bilgiler sağlamaktan vaz geçtiğini söyledi. Myanmar Bağımsız Araştırma Mekanizması (IIMM) başkanı Nicholas Koumjian medyaya yaptığı açıklamada, Facebook’un son derece alakalı ve ciddi uluslararası suçları ispatlayan materyalleri veri tabanında tuttuğunu, ancak yıl boyu süren görüşmelerde herhangi bir verinin paylaşmadığını söyledi. Koumjian Kumcuyan, IIMM’nin istediği bu bilgilerin ne konuda ve kimlerden olduğunun ayrıntılarını vermeyi reddetti. Facebook ise yorum yapmadı.

Myanmar, 730.000’den fazla insanı komşu Bangladeş’e kaçmaya zorlayan Rohingya’ya yönelik 2017 askeri baskısı nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) soykırım suçlamasıyla karşı karşıya. Myanmar soykırımı reddediyor ve silahlı kuvvetlerinin polis karakollarına saldıran silahlı Müslüman savaşçılara karşı meşru operasyonlar yürüttüğünü söylüyor. BM araştırmacıları, Facebook’un bir sosyal medya ve iletişim platformu olarak şiddete neden olan nefret söyleminin yayılmasında kilit rol oynadığını söyledi. Şirket, nefret söylemini durdurmak için çalıştığını ve üst düzey ordu yetkilileri de dahil olmak üzere orduyla bağlantılı hesapları sildiğini, ancak verileri paylaşmayacağını söyledi. BM İnsan Hakları Konseyi, Myanmar’daki uluslararası suçlara ilişkin kanıtları gelecekteki davalarda kullanılmak üzere toplamak için 2018’de IIMM’yi kurdu. Küçük Afrika ülkesi Gambiya, Myanmar aleyhindeki soykırım davasını Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’na götürdü ve kanıt olarak Myanmar ordusu ve polis mensuplarının gönderi ve iletişimlerini almaya çalışıyor. Sosyal medya devi, ABD’nin Columbia Bölgesi Bölge Mahkemesinin elektronik iletişim hizmetlerinin kullanıcıların iletişimlerini ifşa edilmesini engelleyen bir ABD yasasına karşı geleceği kararını bahane göstererek bu talebi reddetti. Facebook, Gambiya’nın talebini yerine getiremeyeceğini ancak IIMM ile çalışmaya devam ettiğini belirtmişti.

Recent Posts

  • Gündem

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Gallant İçin Yakalama Kararı Çıkardı!

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…

7 saat ago
  • Gündem

KUR’ÂN ARAŞTIRICISIYDI BEL’AM MI OLDU!

Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…

8 saat ago
  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

12 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

13 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

14 saat ago
  • Makale

Evrensel Bir Kişilik Profili: Ebu Leheb ve Karısı (1)

Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…

14 saat ago