G20 zirvesinde kritik başlık: Dünyanın borçları nasıl ödenecek?
09/09/202 KARAR
Yeni Delhi’de bugün başlayan G20 zirvesinde yüksek borçlanma yükü altında ezilen ülkelerin sorunları da masaya yatırılacak. Dünyada kamu borçlarının toplamının 92 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor.
Yüksek borçlar altında ekonomik krizlerle boğuşan az gelişmiş ve gelişmekte olana ülkeler G20 zirvesinde destek beklentisi içinde
Birleşmiş Milletler’in 2022 verilerine göre dünyadaki tüm kamu borçları 92 trilyon dolara yükseldi. Bu borçlanmanın en büyük mağdurları ise ödemek zorunda kaldıkları yüksek faizlerle bütçelerinde büyük açıklar veren az gelişmiş ülkeler.
Dünya Bankası verilerine göre dokuz Afrika ülkesi iflas etmiş durumda. Yani hiçbir ödeme yapamıyorlar. Gelir düzeyi düşük olan 60 ülke ise ya bir borç krizi yaşıyor ya da yüksek bir borç krizi rizikosuyla karşı karşıya. Ortalama gelir düzeyine sahip ülkelerin dörtte birinin ise borç krizine girme tehlikesi var.
SORULMASI GEREKEN SORU
Dünyada kamu borçları toplamı 92 trilyon dolar. Örneğin Amerika ve Japonya da borçlu ülkeler olduğuna göre alacaklılar kim/kimler?
Alacaklılar kapitalist sistemin ağababaları. Dünyanın, bir kısmı bilinen ünlü milyarderleri. Uluslararası şirketleri ve bankalarıyla dünyanın kanını emiyorlar. Bunlarla örgütlü mücadele gerekir. Bu mücadele Müslümanlar için farzdır. Onlar bu mücadeleyi yapamazlarsa sonunda ilahi adalet devreye girer.
Evet devreye girecek ilahi adalet var. İlahi adalett sabırlıdır. Sillesini vurdu mu çökertir. Nasıl mı? Onu biz bilmiyoruz ama Rabbimizin HAK olan tehdidini ve gerçekleşeceğini biliyoruz. Okuyalım:
“Allah, faiz ve tefecilikle elde edilen kazancı yani ribâyı mahveder, karşılıksız yarımlar ve borç vermeler olan sadakaları ise kat kat artırır. Nitekim faiz ve tefeciliğin yaygınlaştığı toplumlarda, çıkarcılık ve bencillik duyguları egemen olur. Sürekli sınıf çatışmaları, anarşi ve toplumsal bunalımlar yaşanır, borçlar ödenemez olur. Karşılıksız yardım ve iyiliklerin yaygınlaştığı toplumlarda ise kardeşlik, birlik ve dayanışma duyguları hâkim olur; refah ve zenginlik toplumun her kesimine yayılır. İşte bu yüzdendir ki, fakirlere verilen sadakalar cennet nimetlerine, faiz kazançları ise cehennem azabına sebep olur. Çünkü Allah, faizcilikle nankörlüğe batmış günahkârların hiçbirini sevmez.” (Bakara 2/276)