{ Bu gün Hürriyet’te yayınlanan haberin ilgimizi çeken mini bölümü şöyle:
Avukatlara bürolarında sözlü danışmanın ilk saatinin ücreti 3 bin 500 lira olacak, takip eden her saat için ücret 1500 lira artacak. Çağrı üzerine gidilen yerlerde bir saate kadar sözlü danışma ücreti 6 bin lira olarak belirlenirken, takip eden her saat için 3 bin lira asgari ücret ödenecek. ]
Bu güne kadar hazırlıkları gidiş ve dönüşleriyle bir haftamı alan yüzlerce konferans ve seminer verdim. Bila ücret makalelerim şu son yedi senede bini aştı. Bir o kadar da olaylara yorumumuz var.
Sorulara verdiğim cevaplar / fetvalar ise büyükçe bir cildi aştı.
Rabbim bütün bunların karşılığını farklı yollardan fazlasıyla verdiyse de bizim insanlardan ve kurumlardan talebimize dayalı olarak aldığımız bir ücret olmadı. Doktorlar ayırdıkları zaman ve kullandıkları bilgileri için ücret aldıkları gibi haberimizden bir daha öğrendiğimize göre avukatlar da alıyor ve saat başı da alacaklar.
Haberi okuyunca öteden beri bildiğim gerçeğe dayalı bir hikayeyi hatırladım:
Müslümanlardan biri talak/ boşanma ile ilgili kendisi için son derece önemli olan bir bilgi için müftüye gider. Sorusunu yöneltir. Müftü efendi yetiştirdiği davarlardan birisini kendisine getirmesini söyler ve şöylece bir açıklama yapar:
Sen davar yetiştirirken ben de sorunun cevabını öğreniyordum, şimdi davarla bilgiyi takas zamanı.
Bu satırları yazmaya başlarken bir den aklıma düştü. Müslümanlar, mesai saatleri ümmetin/milletin bütününe ait olan üst düzey yöneticilerle özel görüşme yapmak istediklerinde bir miktar sadaka vermekle öğütlenmişlerdir.
(Mücadele 12. Adil Müslüman yöneticilerle özel bir iş için görüşme er-Resûl ile görüşme gibidir. Konu özel bir makalemizde incelenmiştir.)
Rivayet olunur ki eski dönemlerden birinde akıl /bilgi sattığını duyuran bir kişi, huzuruna çağrıldığı padişaha şu açıklamayı yapar:
Ben başka değil para vererek akla/bilgiye değer verdiğini gösterecek kişiyi arıyorum.
Avukatların yeni ücret tarifeleri haberini okuyunca yukarıda bilgiler ışığında fetvalarımız için vakfımıza bir miktar para yatırılması şartını getirmeyi düşündüm. Çünkü gelerek ve telefon ederek zamanımızı alan insanların verdiğimiz bilgileri uygulayıp uygulayamadıkları veya yasal engeller sebebiyle tatbik edip edemediklerini bilmiyoruz.
Hep okuyucularımız değil ya. Biz de onlara soralım:
Ne dersiniz fetvalarımız için vakfımıza yardım şartını getirelim mi?
MİRATHABER.COM -YOUTUBE-