Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, uzun süredir devam eden iç bölünmeleri iyileştirmek amacıyla 15 yılda ilk kez parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidileceğin ilan etti. Bu karar genel olarak Abbas’ın başkanlığı da dahil olmak üzere Filistin siyasi kurumlarının demokratik meşruiyetine yönelik eleştirilere karşı bir yanıt olarak görülüyor. Aynı zamanda, Filistinlilerin Donald Trump döneminde ilişkilerde en alt düzeye ulaştıktan sonra ilişkilerini sıfırlamak istedikleri ABD başkanı Joe Biden’in göreve başlamasından sadece günler önce bu ilanın gelmesi bir jest olarak göründü. Abbas’ın ofisinden yayınlanan bir kararnameye göre, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da sınırlı özerkliğe sahip olan Filistin Yönetimi, 22 Mayıs’ta parlamento seçimleri, 31 Temmuz’da ise başkanlık oylaması yapacak.
Filistin siyasi liderleri, İsrail’in geçen yıl dört Arap ülkesiyle diplomatik anlaşmalara varmasından bu yana, birleşik bir cephe sunmak için uzlaşma çabalarını yenilemişti. Emirlikler, Bahreyn, Sudan ve Fas’ın yaptığı anlaşmalar, Suudlar, Umman ve Çad’ın da yakın ilişkileri Filistinlileri dehşete düşürdü ve onları Orta Doğu’da daha yalnız bıraktı. Bölgedeki ilişkiler, İsrail ve Körfez Arap devletlerinin İran’a yönelik ortak korkularını yansıtacak şekilde değişti.
Hamas faktörü önemli
Hamas duyuruyu memnuniyetle karşıladı. Seçmenlerin iradelerini kısıtlama veya baskı olmaksızın ifade edebilecekleri adil seçimler çağrısında bulundu. Ancak bazıları, Abbas’ın El Fetih’i ve Hamas’la yaşanan iç anlaşmazlıklar nedeniyle seçimlerin gerçekten yapılacağından şüpheli. Ayrıca terör örgütü olarak gördükleri Hamas dahil herhangi bir Filistin hükümetine ABD, İsrail ve Avrupa Birliği’nin muhalefeti var. Filistinlilerin 2006’daki son parlamento oylaması, Hamas’ın sürpriz bir galibiyetiyle sonuçlandı. Son anketler sıkı bir çekişme olduğunu gösteriyor. Aralık 2020’de Filistin Politika ve Anket Araştırma Merkezi, parlamento seçimlerinde% 38’in El Fetih’e oy vereceğini,% 34’ü ise Hamas’ın oy kullanacağını tespit etti. Abbas, 2005’teki son cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasına rağmen, Hamas ona karşı aday çıkarmadı. Hamas, ertesi yıl siyasi süreci boykotunu bırakarak, “Değişim ve Reform” başlığı altında iyi organize edilmiş bir parlamento kampanyası yürüttü. O zamanlar, yaygın olarak yozlaşmış, adam kayırmacı, teması olmayan ve bölünmüş olarak görülen şimdiye kadar egemen olan El Fetih hizipini yendiler.
Lojistik sorunlar var
Abbas’ın, her biri farklı kontroller altında olan üç bölgede seçim yapmanın lojistik zorluklarını nasıl aşacağı belirsizliğini koruyor. İsrail, 1967 Ortadoğu savaşında Doğu Kudüs’ü ele geçirdi ve uluslararası tanınırlık kazanmayan bir hareketle onu ilhak etti. Tüm Kudüs’ü başkenti olarak kabul ederken, Filistinliler şehrin doğusunu gelecekteki bir devletin başkenti olarak arıyor. İsrail, Filistin Yönetimi’nin Kudüs’te herhangi bir resmi faaliyetini 1990’ların geçici barış anlaşmalarını ihlal ettiğini söyleyerek yasaklıyor. Filistin Devleti, ya da İşgal Altındaki Topraklar ve Gazze’nin nüfusu, yaklaşık 5 milyon ve Müslümanlar çoğunluktaysa da ülkede Maronit, Rum Ortodoks ve Dürzü Araplar da var. Bağımsızlığını 1988 ilan etmesine rağmen fiili bağımsızlığı yok, İsrail işgali altında. Ekonomi çok sıkıntılı ve kişi başına düşen milli gelir 3 bin doların altında.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…
Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…
Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…
İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…
Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…