Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Fırat Nehri’ndeki su seviyesinin son birkaç hafta içinde önemli ölçüde düştüğünü söyledi.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Fırat Nehri’ndeki su seviyesinin son birkaç hafta içinde önemli ölçüde düştüğünü söyledi.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Fırat Nehri’ndeki su seviyesinin son birkaç hafta içinde önemli ölçüde düştüğünü söyledi. Bu koşullar, içme suyu, elektrik ve sulama için nehre bağımlı olan üç milyondan fazla Suriyelinin hayatını ve geçimini tehdit ediyor. SOHR, bu kuraklık için Türkiye’yi suçladı. Kuruluşa göre Türkiye’nin su kaynaklarını “bloke etme ve nehrin suyunun yalnızca saniyede 200 metreküp Suriye’ye akmasına izin verme” iddiaları nedeniyle nehrin su seviyesinin beş metre düştü. Ancak Türkiye bu açıklamaları onaylamıyor.
Hak izleme örgütü, Türkiye’nin eylemlerinin Şam ile Ankara arasında 1987 yılında imzalanan anlaşmaya aykırı olduğunu da iddia etti. Anlaşma hükümlerine göre Türkiye, Suriye’nin saniyede en az 500 metreküp alacağını taahhüt etti. Fırat, Güneybatı Asya’nın en uzun nehri. Türkiye’den çıkıp Suriye topraklarını geçerek Dicle ile buluştuğu Irak’a geçiyor ve Şattülarab’ı oluşturuyor. 1989’da Suriye, Türkiye’den aldığı Fırat sularının yüzde 58’ini de Irak’a bırakmayı taahhüt etmişti.
MİRATHABER.COM – YOUTUBE