Fıtrat kelimesini daha önce duymuş muydunuz? Fıtrat kelimesi fatr kökünden gelerek yaratmak, icat etmek anlamlarına gelmektedir. Her canlı bir fıtrat üzerine doğmaktadır. Bu gerek Hz. Muhammed’in hadislerin gerekse ayetlerde görülmektedir. Mesela “Dünyaya gelen her insan fıtrat üzerine doğar; sonra anne ve babası onu yahudi, hristiyan, Mecusi yapar.” hadisi bir örnek olmaktadır. İnsanlar ruhi ve zihni açıdan hissetmeye, algılamaya,inanmaya ve doğru düşünmeye yatkındır. Fıtrat kelimesi insanın yaratılıştan sahip olduğu özellikleri ifade etmektedir.
Cinsiyetlerine göre erkek ve kadın olmak üzere ayrılan insanlar bu kategoride farklı fıtratlara sahip olmaktadır. İslam insanlardan doğdukları fıtratı korumalarını söylemektedir. Fıtratın korunmadığı durumlarda kişinin başta maneviyatı olmak üzere dünya ve ahiret hayatı için zararlı olduğu bilinmektedir. Kadınların fıtratında genellikle şefkat, hissi algılama, duygu derinliği, zarafet ve yumuşaklık varolmaktadır. Erkeklerde ise irade, soğukkanlılık, koruma güdüsü, güç, ve cesaret varolmaktadır. Bu fıtri özelliklerden kaynaklı olarak erkeklerin ve kadınların ihtiyaçları mevcut olmaktadır. Kadınların yaratılışları dolayısıyla sevgiye ihtiyacı olmaktadır.
Peki fıtrat mizaç ya da karakterle aynı anlamda mıdır?
Mizaç yaratılışla gelir ve karakter ise sonradan oluşur. İnsanın çevresiyle olan etkileşimi ve deneyimleriyle bir karakteri oluşmaktadır. Aynı zamanda mizaç kişinin duygudurumunu ifade etmektedir. Dolayısıyla fıtrat daha olmakta ve tüm insanlığın ortak özelliği olmaktadır. İnsanın doyumsuz olması fıtrata bir örnek olmaktadır. Mizaç ise insanların özel hali olmasıyla beraber kişiye özeldir. Mesela her insanın fıtratında düşünmek vardır fakat mizacı gereği her insan her durumdan aynı şekilde etkilenmemektedir. Aynı şekilde bir olaydan bazı kişiler korkarken bazı kişiler ise korkmamaktadır.
Peki fıtratımız bozulur mu? İslam fıtrata aykırı olan şeyleri yasaklamaktadır. Bu yasakları çiğnemek ise kişinin fıtratında bozulmalara sebep olmaktadır. Mesela vücudumuzda ki organlarında fıtri özellikleri varolmaktadır. Onlara aykırı şekilde davranılırsa bozulmalara sebep olmaktadır. Ruhumuzu fıtratımıza uygun şekilde besleyip onun ihtiyaçlarını karşılamamız gerekmektedir. Tıpkı fizyolojik ihtiyaçlar gibi…