Fransa, Mali’nin merkezinde bir hafta sonu hava saldırısında düzinelerce savaşçıyı öldürdüğünü söyledi. Ancak köylüler ve olaya tanık olan yerliler, helikopterden çıkan ateşle savaşçı değil 20 kadar düğün davetlisinin öldüğünü söyledi. Bounti’deki köylüler, tek bir helikopterin düğüne yaklaşıp güpegündüz ateş açtığını söyledi. Saldırı, düğün için toplanan kalabalık arasında paniğe yol açtı. Tanıklar hayatlarını kurtarmak için kaçmaları gerektiğini anlattı. Helikopter çok alçaktan uçmasına rağmen saldırının yoğunluğunun hepsini şaşırttığı söyleniyor. Mali’deki Fulani etnik grubunun kültürünü tanıtan dernek Tabital Pulakuu da gün içindeki bir düğün sırasında gerçekleşen hava saldırısının en az 20 sivilin hayatına mal olduğunu bildirdi
Fransız askeri sözcüsü Albay Frederic Barbry, baskınla düğün kutlaması arasında bir bağlantı olduğunu yalanladı. Barbry, hava saldırısı öncesinde toplanan düğün kalabalığıyla ilgili herhangi bir bilgi olmadığını söyledi. Medyaya, operasyonun birkaç günlük bir istihbarat çalışması izlendiğinde “şüpheli kalabalığın toplanması”na işaret ettiğini söyledi. Fransız ordusu, bireylerin tavırlarına, teçhizatlarına ve diğer istihbarat bilgilerine bakıldığında “silahlı terörist grup” olduğu sonucuna varabildiğini söyledi.
Mali hükümetinden hemen bir yorum gelmedi. Mali’deki BM organizasyonunun insan hakları bölümü başkanı Guillaume Nguefa olayı doğruladı, ancak ayrıntıya girmedi. Köy, silahlı grupların sayısının önemli düzeyde olduğu Mali’nin başkenti Bamako’ya 600 km mesafedeki Mopti bölgesinde bulunuyor. Bölge, 2012’de Kuzey Mali’de başlayan ölümcül askeri saldırının merkez üssü. Daha sonra saldırı komşu Burkina Faso ve Nijer’e doğru ilerleyerek yol boyunca etnik gerilimleri alevlendirdi. Çatışmada binlerce asker ve sivil ölürken yüzbinlerce insan evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Bounti saldırısı, Sahel’de kan dökülmesinde belirgin bir artış sırasında meydana geldi. Çatışmalardan uzaktaki köyde yaşanan trajedi, geçici hükümet üzerindeki üzerindeki baskıyı artıracak. Kayyum atanmadan önce orduyla bağlantılı figürlerin hâkim olduğu geçici hükümet, Ordu subaylarının haftalarca süren protestoların ardından 18 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita’yı devirmesinden sonra kurulmuştu. Protestolar, kısmen Keita’nın terörist savaşçıları yenememesi ve bu savaşçıların ülkede sebep olduğu geniş çaplı sivil ölümlerinden kaynaklandı.
Batı Afrika’nın göçebe Müslüman halkı Fulaniler Nijerya, Nijer, Mali, Kamerun, bütün bölgede yaygın olara yaşayan, yerleşik komşuları tarafından korkulan ve hakimiyet altına alınaya çalışılan bir etnik grup. Hemen hepsi silahlı olan Fulani halkı, hayvanlarını otlatırken sık sık çiftçilerle anlaşmazlık yaşıyor. Bazen DAEŞ ve El Kaide adıyla da ortaya çıkan Fulani gruplar aslında insanlık tarihinin ilk zamanından bu yana geleneksel göçebe çiftçi çatışmasının bir örneği. Fulaniler silahlı olduklarından düşünlerde havaya ateş de açma gelenekleri var. Afganistan’da da Amerikalılar sık sık düğünlere hava saldırısı yapıyorlardı.
https://www.mirathaber.com/kategori/afrika/
Diğer Dünya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz: