Fransa’da belediye yüzme havuzlarında haşema giymeye izin verilmesi için çaba gösterildi. Ancak yüksek mahkeme izin vermedi.
Fransız mahkemesi, ülkedeki haşema yasağını onayladı. Grenoble belediye meclisi, vücudu tamamen kapatan burkini mayoları giyme yasağına itiraz etmeye çalıştı, ancak yüksek mahkeme temyizi reddetti.
Mayıs ayında Grenoble, haşema dahil tüm mayoların yüzme havuzlarında giyilmesine izin verdi ve hükümete dava açtı.
Grenoble’daki yerel mahkemenin, kamu hizmetlerinin sunumunda tarafsızlık ilkesini ciddi şekilde baltaladığı gerekçesiyle yasağı askıya almasının ardından, uyuşmazlık, yürütme kararlarına itiraz edilebilecek en yüksek idari mahkeme olan Fransa’nın Danıştay’ına ulaştı.
Çoğunlukla Müslüman kadınlar, inançları vücutlarını örtmelerini gerektirdiğinden haşema giyerler.
Ve sonuç olarak Danıştay, Grenoble şehrinin itirazını reddederek halka açık havuzlarda tesettür mayo giyme yasağını onayladı.
Kararı veren mahkeme, dini ihtiyaçları karşılamak için kurallardan seçici istisnalara izin veremeyeceğini belirtti.
Fransa İçişleri Bakanı da görüşünü dile getirerek, dini çıkarları gözetme politikasını “Fransa’nın laik değerlerine aykırı, kabul edilemez bir provokasyon” olarak nitelendirdi.
Fransa’da halka açık yerlerde hangi mayoların giyilebileceği konusunda katı yasalar vardır, ayrıca dini ifade ile ilgili konular toplumda büyük ayrılıklar yaratmaktadır.
Halka açık havuzlarda haşema yasağı hijyen nedenlerine dayandırılmaktadır. Örneğin, Fransız yüzme havuzlarındaki erkeklerin dar mayo giymeleri zorunludur, bu da Grenoble’ın uzun şortlarla yüzülmesine izin vererek bozmaya çalıştığı bir başka kuraldır.
Fransızların haşemaya karşı duruşları, 2016 yılında birkaç yerel belediyenin laik bir devlet olarak Fransa yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle bu öğeyi plajlarda yasaklamaya çalışmasıyla başladı
Devlet memurlarının işyerinde dini semboller içeren kıyafetler giymeleri uzun süredir yasak, ancak Grenoble Belediye Başkanı Eric Piolle, bunun yüzme havuzları gibi kamu hizmetlerinin kullanıcılarının istedikleri gibi giyinmelerini engellememesi gerektiğini savundu.
Yönetiminin mayo kurallarını gevşetme eylemleri, İslamcı ayrılıkçılıkla mücadele için geçen yıl çıkarılan bir yasayı gerekçe gösteren ulusal hükümetin direnişiyle karşılaştı.
Haşemayı eleştirenler, bunu Fransız toplumu içinde kapalı dini yerleşim bölgeleri yaratma arzusunun bir işareti olarak görüyorlar ve izin verilirse, Müslüman kadınların yaşadıkları ortam, normal mayolara karşı olmayanları bile onları giymeye zorlayacağını savunuyorlar. Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen haşema için “İslamcı propaganda kıyafeti” dedi.
Bununla birlikte haşema giymeye izin verilmesini savunanlar, kadınların isterlerse vücutlarını örtme seçeneğine sahip olmaları gerektiğini ve bunun dini aşırılıkçılık anlamına gelmediğini söylüyorlar.
Çeviri: Zehra Kaplan
Kaynak: https://www.bbc.com/russian/news-61887221