islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4690
EURO
36,3690
ALTIN
2.962,53
BIST
9.277,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Fransa’da Ortak “Füzyon Reaktörü” Kuruluyor

Fransa’da Ortak “Füzyon Reaktörü” Kuruluyor

Mirat Haber Ajansı

Dünyanın en büyük nükleer füzyon deneme reaktörünün montajı Fransa’nın güneyindeki Cadarache’de başladı. Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör (ITER) konsorsiyumu Japonya, Hindistan, Avrupa Birliği, ABD, Rusya, Çin ve Güney Kore’nin ortak bir girişimi. Konsorsiyuma göre ITER, net enerji üreten, füzyonu uzun süre koruyan ve füzyon bazlı elektriğin ticari üretimi için gerekli olan entegre teknolojileri, malzemeleri ve fizik rejimlerini test eden ilk füzyon cihazı olacak.

Bilim adamları uzun zamandır güneşin içinde meydana gelen nükleer füzyon sürecini taklit etmeye çalıştılar ve neredeyse sınırsız ucuz, güvenli ve temiz elektrik kaynağı sağlayabileceğini savundular. Plütonyum veya uranyum atomlarını bölen mevcut fizyon reaktörlerinin aksine, füzyonla kontrolsüz bir zincirleme reaksiyon riski yok ve uzun ömürlü radyoaktif atık üretmiyor. 1985 yılında ABD Başkanı Ronald Reagan ile Sovyet lideri Mikhail Gorbaçov arasındaki zirvede bu ortak proje önerilmişti. Çalışmanın başlaması 20 yıldan fazla sürdü. Başka füzyon deneyleri de var, ancak ITER’in tasarımı yaygın olarak en gelişmiş ve pratik olarak kabul ediliyor. Bilim adamları, on yıllık bir test ve geliştirmeden sonra, sistemin gerçekte amaçlandığı gibi çalışıp çalışmadığını 2035 yılına kadar bilemeyecekler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.