Fransız milletvekilleri, hükümetin ülkenin laik ilkelerini güçlendireceğini söylediği tartışmalı bir tasarıyı onayladı. Ancak eleştirmenler, bunun sivil haklara, özellikle Fransa’daki 6 milyonluk Müslüman topluluğun haklarına zarar vereceğini savunuyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un öne sürdüğü sözde “ayrımı önleyici” yasa tasarısı üzerine Salı günü yapılan oylama, birkaç ay içinde bu tasarının yasaya dönüşmesinin önünü açıyor. Macron’un merkezci La République En Marche (Harekete Geçen Cumhuriyet) partisinin hakim olduğu alt meclis Ulusal Meclis milletvekilleri 65 çekimserle yasa tasarısına 347’ye 151 oy verdi. Yasa şimdi muhafazakarların liderliğindeki Fransa’nın üst meclisi Senatosuna geçecek. Senato tasarıyı değiştirme yetkisine sahip, ancak İslam karşıtı yasaya yeşil ışık yakması bekleniyor.
Müslüman cemaatler biçilecek
Yasa, 70’ten fazla ayrı madde arasında devletin ibadethaneleri ve dini okulları kapatma ve “aşırılıkçı” olarak gördüğü vaizleri yasaklama kabiliyetini genişletiyor. Camilerin dış finansmanıyla ilgili endişelerin ortasında, dini grupların büyük miktarda yabancı bağış beyan etmeleri ve hesaplarını onaylatmaları gerekiyor. Önümüzdeki yıl baş gösteren başkanlık seçimleri ve Fransa’nın büyük Müslüman nüfusunun entegrasyonu hakkında onlarca yıldır devam eden bölünmelerle birlikte geliyor. Özellikle Macron ve İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Fransız banliyölerinde bulunan ve genellikle marjinalleşmiş göçmen topluluklarını “İslamcı” olarak nitelendirdiği grupların tehlikesini abartarak aşırı sağ seçmenleri kandırmakla suçlanıyorlarlar. Hükümet, tehdidin gerçek olduğuna karşı çıkıyor, tekrarlanan saldırılara ve Macron’un laikliği, eşitliği ve diğer Fransız değerlerini ve yasalarını reddeden bir “karşı-toplumun” gelişmesi olarak adlandırdığı şeye işaret ediyor.
Yeterince İslam düşmanı değil tepkisi
Ancak, cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri öncesinde yapılan kampanyalar şimdiden kızışırken, sağ muhalefet partisi Cumhuriyetçiler partisi ve aşırı sağ Ulusal Miting, tasarının yeterince ileri gitmediğini söyledi. Kültürel kimliğin veya dini dindarlığın bir ifadesinden çok İslamcılığın bir tezahürü olarak gördükleri türban takılmasına kısıtlama getirilmesi çağrısında bulundular. Hükümet, daha geniş bir başörtüsü yasağı çağrılarını reddetmişti, ancak yasa, giyimde “dinsel tarafsızlık” talebini kamu hizmetlerini yürüten özel şirketlerde çalışanlara genişletecek.
Eleştirmenler, Macron’un önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde aşırı sağcı lider Marine Le Pen ile muhtemel bir yeniden karşılaşmadan önce İslam ve güvenlik konusundaki sicilini sertleştirmeye çalıştığını söylüyor. Geçenlerde Fransa’daki Müslümanları temsil eden sekiz federasyonu, sadece üçünün reddettiği 10 maddelik bir “ilkeler tüzüğü” imzalamaya itti. Pazar günü Paris’te yaklaşık 200 kişi, tasarıyı “Müslümanlara karşı ayrımcılığı güçlendirmekle” suçlayarak tasarıyı protesto etti. Ocak ayında, bir grup akademisyen ve kampanyacı sol Liberation gazetesinde, yasanın din özgürlüğü ve dernek kurma özgürlüğüne “eşi görülmemiş bir darbe” olduğunu yazdı.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…
Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…
Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…
İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…
Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…