Paris merkezli AFP haber ajası bir skandala imza attı. Dünya genelinde Türk SİHA’larına olan ilgiyi gündeme getiren haberde kullanılan haritada, İstanbul’un bir bölümü ile Trakya, Türkiye haritasından çıkardı.
Fransız AFP haber ajansı, birçok bölgedeki çatışmalarda sahada etkin rol oynayan ve bir anda dünya kamuoyunun dikkatini çeken Türk SİHA’ları ile ilgili hazırladığı haberinde büyük bir skandala imza attı. “Türk SİHA’larına talep” başlıklı bir harita yayınlayan ajans İstanbul’un bir bölümü ve Trakya’yı Türkiye haritasından çıkartıldı.
Dünya genelinde Türkiye’nin SİHA’larına olan ilgiyi gündemine taşıyan AFP haber ajansı, Polonya’dan Fas’a Kazakistan’dan Angola’ya, kadar birçok ülkenin SİHA’lara gösterdiği ilgiye dikkat çekti. SİHA’lara ilişkin söz konusu ülkelere bir harita üzerinde yer verilirken, büyük bir skandala imza attı.
“Türk SİHA’larına talep” başlıklı haritada, “İstanbul’un Avrupa Yakası ile Trakya bölgesi, Türkiye’ye ait değilmiş gibi” gösterildi. Harita üzerinden yapılmaya çalışılan algı operayonu, yoğun tepkilere neden oldu.
France 24’te yer alan haberde, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kıta liderlerinin İstanbul’da yapacağı büyük toplantı öncesinde Afrika ülkeleriyle savunma bağlarını derinleştiriyor.” dedi.
Kıta ülkeleriyle hızlı gelişen ilişkilerin bir sonraki aşamasının güvenlik olduğu, Ankara’nın Somali’de halihazırda askeri üssünün bulunduğu ve Fas ile Tunus’un eylül ayında ilk Türk SİHA’larını teslim aldığı belirtti.
Türkiye’nin Afrika’daki rolü ve SİHA’larına olan ilgi tüm dünyada olduğu gibi Fransa’da da yakından takip ediliyor. Bugün başlayacak olan 3’üncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi Fransız basınının gündeminde… France 24’te yer alan haberde, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kıta liderlerinin İstanbul’da yapacağı büyük toplantı öncesinde Afrika ülkeleriyle savunma bağlarını derinleştiriyor.” dedi.
Angola’nın, Erdoğan’ın ekim ayında bu ülkeye yaptığı ilk ziyarette SİHA’lara ilgi gösteren son ülke olduğu ve Türkiye ile Etiyopya arasında da askeri iş birliği anlaşması imzalandığı aktarıldı. Cenova Üniversitesi’nden uluslararası ilişkiler araştırmacısı Federico Donelli, “En önemli sektör savunma sektörü çünkü bu yeni bir varlık.” denildi.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne göre, 2015-2019 yılları arasında Rusya’nın kıtanın ithalatının yüzde 49’unu oluşturan Afrika silah pazarında baskın oyuncu olduğu belirtilerek, “Ancak Türk silahlarına ilgi tavan yapıyor.” ifade etti.
TB2 Bayraktar’ın, Libya ve Dağlık Karabağ’da çatışmaların kaderini değiştirmesiyle birlikte yoğun talep gördüğü, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekim ayında Angola, Nijerya ve Togo’ya yaptığı ziyaretlerden sonra “Afrika’da nereye gitsem herkes SİHA’ları soruyor.” sözü hatırlatıldı.
Türkiye’nin Afrika kıtasına gerçekleştirdiği satışlarla ilgili olarak ise Etiyopya’ya savunma ve havacılık ihracatının, Ocak-Kasım arasında 94.6 milyon dolara yükseldiği belirtildi.
Geçen yılın aynı döneminde bunun 235 bin dolar olduğuna dikkat çekildi. “Angola, Çad ve Fas’a yapılan satışlarda da benzer sıçramalar yaşandı.” denildi.
Türkiye’nin Afrika kıtasına gerçekleştirdiği satışlarla ilgili olarak ise Etiyopya’ya savunma ve havacılık ihracatının, Ocak-Kasım arasında 94.6 milyon dolara yükseldiği belirtildi. Geçen yılın aynı döneminde bunun 235 bin dolar olduğuna dikkat çekildi. “Angola, Çad ve Fas’a yapılan satışlarda da benzer sıçramalar yaşandı.” denildi.