islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,7367
EURO
36,5541
ALTIN
2.951,51
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

Galaksinin yok oluşu ilk kez kameraya yakalandı

Galaksinin yok oluşu ilk kez kameraya yakalandı
Mirat Haber Ajansı

Gökbilimciler ilk kez, gerçekten aşırı bir olay olarak tanımladıkları uzak bir galaksinin ölümüne tanık oldular. Bir galaksideki tüm yıldızlar öldüğünde ve yenileri artık oluşmadığında, galaksinin kendisi de var olmaktan çıkar. Galaksinin sahip olduğu gaz çekilip bitince artık yeni yıldız üretemez. Nature Astronomy dergisinde 11 Ocak’ta yayınlanan bir araştırmaya göre bilim adamları, Şili Atacama çölündeki Teleskop Dizisini kullanarak bu nadir fenomeni yakaladıkları için çok heyecanlandılar. Yıldız patlaması yapan galaksi ID2299’dan gelen ışığın Dünya’ya ulaşması yaklaşık dokuz milyar yıl aldı. Böylece gökbilimciler bunu tesadüfen gözlemlediklerinde, evrenin 4,5 milyar yaşında göründüğü haliyle tanık oldular.

Gökbilimciler, ID2299’un her yıl 10.000 güneş değerinde gaz kaybettiğini ve yeni yıldızlar oluşturmak için gereken hammaddesini hızla tükettiğini açıkladı. Bu şaşırtıcı gaz salınımı, iki galaksinin şiddetli bir şekilde çarpışması sonucu gibi görünüyor. Galaksi şu anda bizim içinde bulunduğumuz Samanyolu’ndan yüzlerce kat daha hızlı yıldız oluşturuyor ve değerli gaz kaynağının geri kalanını kullanıyor. Bu nedenle, ID2299’un sadece on binlerce yıl içinde, ki bu uzayda nispeten yakında demek, sonunun gelmesi bekleniyor.

Yayının ilk yazarı Annagrazia Puglisi yaptığı açıklamada, uzak evrende büyük bir soğuk gaz fışkırması nedeniyle ‘ölmek üzere’ tipik bir büyük yıldız oluşturan galaksiyi ilk kez gözlemlediğimizi söyledi. Gökbilimciler bu fenomenin galaksilerin birleşmesinin bir sonucu olduğuna inanıyorlar. Gökbilimcilere göre, bu uzun yıldız ve gaz akışının galaktik birleşmenin doğrudan bir sonucudur. Galaksiyi sadece birkaç dakikalığına gözlemlediler, ancak bu olay bulunması zor gelgit kuyruğunu tespit etmek için yeterliydi. Çalışma, gaz püskürmelerinin birleşmelerle üretilebileceğini ve rüzgarların ve gelgit kuyruklarının çok benzer görünebileceğini öne sürüyor.

Yayının ortak yazarı Emanuele Daddi, bunun galaksilerin nasıl öldüğüne dair anlayışımızı gözden geçirmemize yol açabileceğini ifade ediyor. Gökbilimciler birleşmenin büyük miktarda gaz kaybına yol açtığı konusunda haklılarsa, galaksilerin nasıl oluştuğu ve geliştiği ve nasıl öldüklerine dair önceki teorileri yeniden gözden geçirmeleri gerekecek. Diğer teorilerse, aktif kara deliklerden veya yoğun yıldız oluşumlarından gelen rüzgarın bu tür ölümlerden sorumlu olduğunu ileri sürmekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.