islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,2921
EURO
37,0006
ALTIN
3.014,48
BIST
8.738,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Gazze Ateşkesinde Tıkanma: Philadelphia Koridoru Engeli

Gazze Ateşkesinde Tıkanma: Philadelphia Koridoru Engeli
26 Ağustos 2024 10:46
A+
A-

Gazze Ateşkesinde Tıkanma: Philadelphia Koridoru Engeli

Müzakerelerde İlk Engel: Philadelphia Koridoru

Gazze’de kalıcı ateşkes için Doha ve Kahire’de bir haftadır süren müzakerelerde, süreç Philadelphia Koridoru’nda tıkandı. Mısır ve İsrail arasında Camp David Anlaşması ile belirlenen bu koridor, tampon bölge olarak kabul ediliyor. Ancak Mısır’ın bu bölgedeki İsrail askerlerinin çekilmesi talebi, İsrail tarafından reddedildi. Hamas’ın talepleri ise bu anlaşmazlık nedeniyle müzakere masasına bile gelemedi.

Mısır’ın Kırmızı Çizgisi: Philadelphia Koridoru

Mısır, Philadelphia Koridoru’nun İsrail askerlerinden tamamen arındırılmasını istiyor. Kahire, İsrail’in önerdiği üç aşamalı geri çekilme planını kabul edilemez buldu. İsrail, üçüncü aşamanın sonunda bu bölgede çok az bir askeri bırakmak istiyor, ancak Mısır bunu reddediyor. Bu durum, müzakerelerin ilerlemesini engelleyen temel sorun olarak öne çıkıyor.

Gazze Ateşkesinde Hamas’ın Tavizsiz Talepleri

Hamas, müzakere masasına dört temel madde ile oturdu ve bu maddelerden taviz vermemekte kararlı. Esirlerin karşılıklı serbest bırakılması, kalıcı ateşkesin sağlanması ve Filistin devletinin kurulması talepleri, Hamas’ın üzerinde ısrar ettiği konular arasında yer alıyor. Hamas, İsrail’in önceki esir takası anlaşmalarına uymamasından dolayı yeni süreçte temkinli hareket ediyor.

Müzakerelerde Son Durum

Mısır’da devam eden müzakerelerde, Hamas’ın üst düzey yetkilisi Halil el-Hayya, Kahire’ye temsilci olarak gönderildi. Bu, İsmail Heniyye’ye yönelik suikast girişiminden sonra Hamas’ın Mısır’daki müzakerelere verdiği önemin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Ancak, İsrail’in çekilme konusunda geri adım atmaması, sürecin tıkanmasına neden oluyor.

İsrail’in Oyalama Taktikleri

ABD Başkanı Joe Biden’ın ateşkes teklifine bağlı kalacağını açıklayan Hamas, İsrail’in yeni teklifini reddetti. Hamas, teklifin Gazze’den tamamen çekilmeyi içermemesi nedeniyle kabul edilemez olduğunu belirtti. İsrail’in Philadelphia Koridoru’ndaki askeri varlığını sürdürme çabası, ateşkes müzakerelerini zorlaştıran başlıca etkenlerden biri olarak öne çıkıyor…

HABER YORUM

İsrail bir devlet değil terör örgütüdür gerçeğini tekrar dile getirelim ve ateşkes konusuna gelelim.

Ne istiyor Hamas?

1- Esirlerin karşılıklı serbest bırakılması

2- Kalıcı ateşkesin sağlanması

3- Filistin Devletinin İsrail tarafından tanınması…

Makul, mantıklı ve olması gereken şartlar bunlar…

Ama bu şartları bir devlete değil de terör örgütüne sunarsanız, ortak bir zeminde buluşmanız çok zordur… Hele ki karşınızda, İsrail gibi ne olduğu belirsiz bir yapı varsa….

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.