Gazze’de İlaç Krizi: 11 Aylık Saldırılar Hastaları Vuruyor
Gazze’deki İlaç Krizinin Boyutları
İsrail’in Gazze Şeridi’nde 11 aydır devam eden saldırıları, bölgedeki sağlık sistemini felç etti. Sınır kapılarının kapalı tutulması ve tıbbi yardımların engellenmesi nedeniyle, özellikle kronik hastalıkları olan binlerce Filistinli tedavi olamıyor. Gazze’de 10 bin kanser hastası ve 12 bin yaralı, tedavi için gerekli ilaçlara ulaşamıyor. Kronik rahatsızlıkları olan Filistinliler, bazen son kullanma tarihi geçmiş ilaçları kullanmak zorunda kalıyor.
Kanser ve Diyaliz Hastaları Umutlarını Yitiriyor
Gazze’nin Deyr Belah kentinde bulunan Aksa Şehitleri Hastanesi çevresindeki çadır kentte yaşayan Rami Ebu Muavvad ve üç kardeşi, bu krizin en acı mağdurlarından biri. Diyaliz hastası olan Ebu Muavvad, “İlaçlarımızı bulamıyoruz. Sadece bir kutu ilaç veriliyor, o da yetmiyor,” diyor. Hastaneye başvuran hastalar, her gün ilaçsız kalma tehlikesiyle yüzleşiyor. Özellikle kanser, diyaliz ve kalp hastaları için ilaç bulmak neredeyse imkansız hale gelmiş durumda.
El-Avde Sağlık Derneği’nin Mücadelesi
El-Avde Sağlık ve Toplum Derneği, bölgedeki sağlık krizine çözüm bulmaya çalışsa da, ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle yeterli hizmet veremiyor. Derneğin depolarında temel ilaçların yüzde 74’ü ve tıbbi malzemelerin yüzde 85’i tükenmiş durumda. Dr. Emel Ebu Şerh, bu durumun hastaların sağlıklarını tehlikeye attığını belirterek, “Gazze’de cilt hastalıkları için bile ilaç bulmak mümkün değil,” diyor.
Saldırılar İlaç Talebini Arttırıyor
Gazze’deki yoğun saldırılar nedeniyle hastanelere başvuran hasta sayısı her geçen gün artıyor. El-Avde Hastanesi her gün yaklaşık 1500 kişiye hizmet vermeye çalışıyor, ancak ilaç stoğunun yetersiz olması işleri zorlaştırıyor. Gazze’de salgın hastalıklar da hızla yayılıyor, ancak gerekli ilaçlar bulunamıyor. Sağlık Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler’in sağladığı ilaçlar bile ihtiyacın yalnızca yüzde 10-15’ini karşılayabiliyor.
İlaç Girişi Engelleniyor, Hastalar Hayatını Kaybediyor
Gazze’ye ilaç girişinin neredeyse durma noktasına gelmesi, özellikle şeker ve tansiyon gibi kronik hastalıklara sahip bireyleri zorluyor. İlaç bulamayan insanlar, kalp krizi ve beyin kanaması riskleriyle karşı karşıya kalıyor. Dr. Ebu Şerh, insanların ilaçlara ulaşamadıkları için özel sektöre yöneldiğini, ancak bu ilaçların çok pahalı olduğunu ifade ediyor. Gazze halkı, sağlık krizinin gölgesinde yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor.
HABER YORUM
Ne diyordu İnsan Hakları Evrensel beyannamesinin 25 maddesi?
“Herkesin kendisinin ve ailesinin sağlık ve refahı için beslenme, giyim, konut ve tıbbi bakım hakkı vardır.”
Kendi yayınladığı beyannameye saygı duymayan ve hiçe sayan, söz konusu Müslümanlar olunca zulümde sınır tanımayan, iki yüzlü ve iğrenç bir Batı kültürsüzlüğü ile karşı karşıyayız…
“Filistin’de insanlar katledilmemeli, burada insanlar açlıktan, susuzluk ve ilaçsızlıktan ölmemeli” diyemeyen katiller güruhu bunlar…
İsrail’e, sınır kapılarını açtırıp, buraya “İnsan hakları evrensel beyannamesinin 25. maddesine ve Uluslararası anlaşmaların referansıyla ilaç sevkiyatı yapacağız” diyemeyecek kadar ikiyüzlü ve iğrenç bir tavır var ortada…
İşin garip tarafı, “Batı samimiyetsiz ve ikiyüzlüdür” minvalinden yazılar yazdığımızda, bize karşı çıkan ve çemkirenlerde yok ortalıkta…
Hülasa, Müslümanlar dahil herkes izlemekle yetiniyor Gazze’yi…
İzleyin bakalım filmin sonu nasıl bitecek?
Ucu bize de dayanacak mı dayanmayacak mı?
MİRATYOUTUBE
MİRATHABER.COM