islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,6610
EURO
35,4440
ALTIN
2.506,82
BIST
10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
31°C
İstanbul
31°C
Açık
Pazartesi Açık
32°C
Salı Az Bulutlu
32°C
Çarşamba Az Bulutlu
33°C
Perşembe Az Bulutlu
32°C

Gazze’de Kriz Derinleşiyor: 1,9 Milyon Kişi Yerinden Edildi

Gazze’de Kriz Derinleşiyor: 1,9 Milyon Kişi Yerinden Edildi
4 Temmuz 2024 15:30
A+
A-

Gazze’de Kriz Derinleşiyor: 1,9 Milyon Kişi Yerinden Edildi

İnsani Kriz ve BM’nin Açıklamaları

BM İnsani Yardım Koordinatörü Sigrid Kaag, Gazze’de yerinden edilen kişi sayısının 1,9 milyona ulaştığını açıkladı. Kaag, Filistinli sivillerin büyük acılar yaşadığını belirtti. Evlerin yıkılması ve hayatların altüst olması, derin bir insani krize yol açtı. Bu kriz, bir insani sefalet girdabı yarattı. BM Güvenlik Konseyi’nde konuşan Kaag, 1 milyon insanın yeniden yerinden edildiğini ve umutsuzca barınak aradıklarını söyledi. Gazze genelinde 1.9 milyon insanın yerinden edildiğini vurguladı. Han Yunus bölgesinde yeni tahliye emirleri çıkarıldığı haberlerinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Kaag, Gazze’deki Filistinli sivillerin büyük acılar içinde olduğunu ifade etti. Evleri yıkılan ve hayatları altüst olan sivillerin dramına dikkat çekti.

Uluslararası Toplumun Başarısızlığı

BM raportörü Cecilia Bailliet, dünya genelindeki gençlerin Gazze’de ateşkes talep ettiğini belirtti. Ancak uluslararası toplum, bu çağrılara yanıt veremedi. Bailliet, uluslararası toplumun barışı sağlamada başarısız olduğunu söyledi. Cenevre’de bulunan Bailliet, yaşanan savaşın bedelini Filistinli gençler ve İsraillilerin ödediğini ifade etti. Travma yaşayan bu gençlerin sesinin duyulmasının önemine dikkat çekti. Bailliet, uluslararası toplumun dayanışmayı ciddiye alması gerektiğini vurguladı. Barışın sağlanması için dünya çocuklarına ve gelecek nesillere olanakların kullanılması gerektiğini belirtti. Bu savaşın, bölgedeki tüm çocuklar üzerinde büyük etkisi olduğunu hatırlattı.

Evlerine Dönmeye Çalışanları Vuran İsrail

Gazze’nin Şucaiyye semtinde katliamlar gerçekleştiren İsrail, evlerine dönmeye çalışan Filistinlileri vurdu. El Cezire’nin haberine göre, saldırıda en az dört kişi öldü, 17 kişi yaralandı. İşgalci güç, saldırı sonrası ambulansların bölgeye girmesine de izin vermedi. Bu durum, insani yardım çalışmalarını daha da zorlaştırdı. Sivillerin evlerine dönme çabaları, yeni trajedilere yol açtı. İsrail’in bu saldırıları, uluslararası hukuka aykırı olarak değerlendirildi. Sivillere yönelik saldırıların, bölgedeki gerginliği artırdığı gözlemlendi.

İran’ın Hizbullah’a Desteği ve Bölgesel Savaş Tehlikesi

İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney’in danışmanlarından Kemal Harrazi, ülkesinin Hizbullah’ı destekleyeceğini açıkladı. Harrazi, Lübnan’da geniş kapsamlı bir savaşın başlaması durumunda İran’ın tüm imkanlarıyla Hizbullah’ı destekleyeceğini belirtti. İsrail’in tutumunu eleştiren Harrazi, savaşın tüm bölgeye yayılma ihtimalinden endişe duyduğunu ifade etti. Lübnan’daki bir çatışmanın, bölgesel bir savaşa yol açabileceği konusunda uyardı. Bu durum, Arap ülkeleri arasında büyük bir gerilime neden olabilir. İran’ın askeri desteği, bölgedeki güç dengesini değiştirebilir.

İsrail Ordusunun Durumu ve ABD’nin Tutumu

İsrail ordusu, kuzey cephesinde Hizbullah’a karşı savaş hazırlıklarını güçlendirdiğini açıkladı. Ancak İsrail ordusunun büyük bir çatışmaya hazır olmadığı iddia edildi. New York Times, İsrailli komutanların ordunun savaşmaya devam edecek donanıma sahip olmadığını söylediğini yazdı. Komutanlar, güçlerinin toparlanmaya ve zamana ihtiyacı olduğunu belirtti. Diğer yandan, ABD’nin İsrail’in Gazze’deki savaşına verdiği destek nedeniyle ordudan ayrılan Savunma İstihbarat Ajansı binbaşısı Harrison Mann, ABD’nin Hizbullah-İsrail çatışmasıyla sahaya çekileceğini söyledi. Mann, bu durumun, ABD’yi bölgesel bir çatışmanın içine çekebileceğini vurguladı. İsrail’in, Netanyahu’nun siyasi hayatta kalması için savaşa girme riskini göze aldığını belirtti. Ancak bunun, kitlesel sivil ölümlere yol açabileceği uyarısında bulundu.

HABER YORUM

Gazze’de Kriz Derinleşiyor: 1,9 Milyon Kişi Yerinden Edildi

İsrail, bölgede terör estirmeye devam ediyor.. Ve kimseyi dinlemiyor… Ne Birleşmiş Milletler kararlarını ne de Uluslararası Ceza Mahkemesinin kararlarını…

Başta İslam ülkeleri olmak üzere ise herkes sessiz… Ve hatta İsrail’in yanında…

Filistin halkı ise zulüm altında bile inancını kaybetmemiş durumda… “Allah bize yeter, o ne güzel vekildir” diyerek, yüreklerinde tevekkülün zirve yapmış haliyle bütün dünyaya örnek olmaya devam ediyorlar.

“Birtakım insanlar onlara, “İnsanlar size karşı asker toplamışlar, onlardan korkun” dediler de bu, onların imanlarını arttırdı ve “Allah bize yeter, O ne güzel vekildir!” diye cevap verdiler.” (Bakara 173)

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.