Faizci kurum olan bankalar insanları ve ihtiyaçları sömürür. Bankaların doğasında yardımlaşma yoktur. Verilen kredilerle kazanamayan üstelik kaybeden insanlardan bile faiz alırlar. Bankalardan hayır beklemek ahmaklıktır.
Müteşebbis kadınlarımız vardır. Onlarla ortaklıklar kurulabilir. Ama kadınları iş hayatına yönlendirici genel politikalar uygulamak ve onların evleri dışında işçi olarak istihdamını teşvik etmek toplumumuz için faydalar sağladığı gibi çok büyük ölçüde sakıncalar da oluşturur.
Bu durum ,ailenin nafakasını temin etmekle yükümlü olan erkeklerin çalışacakları alanları kısıtlar. Evlilikleri azaltır. Çocuk doğumu ve bakımını darbeler. Boşanmaları artırır.
İş kadınlığı ve kadın işçi istihdamı toplumsal zaruretlerle sınırlanmalıdır. Hele hele “ toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı projeler geliştirmek “gibi ne üdüğü belürsüz politikalar amaç edinilmemelidir.
Bankalar erkek ve kadın olarak millet çalışsın biz yiyelim derler. Aslında verdikleri krediler yüzeysel bir oyundur. Ekonomimizin ihtiyacı olan parayı basmayan Merkez Bankası, bu ihtiyacı verecekleri faizli kredilerle bankalara karşılatmaktadır. Dolayısıyla milletimiz aleyhine bankaları kazandırmaktadır. Üstelik yabancı ortağı olmayan banka da yok gibidir.
Bankalar artık sömürücülüğü kısmen olsun bırakmalıdır. Ortaklık girişimlerini başlatmalıdır veya böylesi bölümler açmalıdır. Ama heyhat…
Halkbank, kadın girişimcilere büyük bir destek sağladı. Genel Müdür Osman Arslan, 2021’de başlatılan Kadın Girişimci Kredi Destek Paketi ile 215 bin kadına 53 milyar TL finansal destek verildiğini açıkladı.
Bu paketle, kadınların iş hayatındaki başarılarına katkıda bulunuldu. Halkbank, ayrıca kadın ve genç girişimcileri başarılı liderlerle buluşturan “Vizyon Buluşmaları” düzenledi. İlk toplantı, “Kadın Liderler ve Girişimciler” temasıyla gerçekleşti. Arslan, bu toplantılarda, kadın girişimciliğine verdikleri önemi vurguladı.
Arslan, Halkbank‘ın kadın girişimcilere verdiği desteğin, üretim ve istihdam artışı sağladığını belirtti. 2024 sonuna kadar 250 bin kadın girişimciye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye’de her iki ticari krediden birinin Halkbank tarafından sağlandığını ifade etti.
Arslan, ayrıca kredi kullanımı sonucu 75 bin ek istihdam yaratıldığını, çalışanların yüzde 58’inin kadın olduğunu belirtti. Halkbank, kadın girişimci kredilerinin yarısını finanse ediyor. Arslan, kadın girişimcilik oranını dünya ortalamasına çıkarmayı ve toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen projeler geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Bu çabalar, kadın girişimciliğini teşvik etmek ve genişletmek için önemli adımlar olarak öne çıkıyor. Halkbank’ın bu destekleri, kadın girişimcilerin iş dünyasındaki yerini güçlendiriyor ve ekonomiye katkılarını artırıyor.
MİRATHABER.COM – YOUTUBE