Mirat Haber Ajansı
Batı Afrika’daki Müslüman ülke Gine’nin Cumhurbaşkanı Alpha Conde her şeyi riske attığı tartışmalı üçüncü dönemine başlamaya hazır. Geçtiğimiz yıl, 82 yaşındaki kurt siyasetçi, muhaliflerin cumhurbaşkanlığı görevlerinde iki dönemlik sınırlamayı aşma planı olarak kınadıkları Mart referandumunda, yeni anayasayı zorlamak için muazzam protestolara meydan okudu. 18 Ekim sandıklarına giden yolda gerilim artarken, Gine’nin sınırlarını kapattı ve internet ve telefon hatlarını ciddi şekilde kısıtladı. Oylamadan günler sonra, Gine seçim komisyonu Conde’yi, yüzde 33’ün biraz üzerinde oy alan ana muhalefet lideri Cellou Dalein Diallo’ya karşı yüzde 59 oyla kazanmış ilan etti. Sonuç Anayasa Mahkemesi tarafından onaylanmasını gerektirse de, bu sonuçlar ölümcül bir huzursuzluğa yol açtı.
Hükümete göre, Diallo’nun destekçileri güvenlik güçleriyle çatışırken 20’den fazla kişi öldürüldü. Muhalefet, ölenlerin sayısını 30 olarak ilan etti. Küresel insan hakları örgütü Uluslararası Af Örgütü, videoların ve tanık ifadelerinin güvenlik güçlerinin muhalif destekçilere karşı canlı cephane kullandığını gösterdiğini söyledi. Önceki iki seçimde Conde’ye yenilmiş eski başbakan Diallo, sandık merkezlerinde destekçilerinden gelen verilere dayanarak erken bir zafer olduğunu iddia ederek gerginliği tırmandırmakla suçlandı. Diallo’nun partisinden bir sözcü, seçimlere hile karıştırıldığının kanıtı olduğunu ve sonuca mahkemelerde itiraz edileceğini söyledi. Önemli uluslararası seçim gözlemcilerinin yokluğu, çabalarının büyük ihtimalle boşuna olacağı anlamına geliyor.
Şimdiye kadar şiddetin çoğu başkent Conakry’de yoğunlaştı, ancak muhalefet seçim sonuçlarına itiraz etmeye devam ettikçe bu durum değişebilir. Ülkenin önümüzdeki haftalarda istikrarsız kalması muhtemel. Oylamadan önceki günlerde bazı isyancı askerlerin silahlarını şakırdattığı Conakry’nin yanısıra madencilik kuşağı ve Kindia kentinde de muhalefet destekçileri ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşanıyor. İnternet kısıtlı ve Fransız telekom operatörü Orange, uluslararası hatlarının kesildiğini ve Conakry’deki protestocuları dış dünyadan daha da izole ettiğini söylüyor. Conde’nin üçüncü döneminde “diyaloğa açık ve tüm Ginelilerle çalışmaya açık olmaya” söz verdiği balkon konuşmasında sükunet çağrılarına rağmen Gineliler siyasi çalkantı, istikrarsızlık ve daha fazla şiddet dolu bir döneme hazırlanıyor.