Mirat Haber Ajansı
Rohingya Müslümanlarını savunan insan hakları gruplarına göre, Budist Myanmar’ın en son 100’ün üzerinde tutuklanan Rohingya’ya açtığı soruşturmalardan vaz geçme hamlesi “sadece bir göz boyama”. 8 Nisan’da bir Myanmar mahkemesi, Batı Rakhine eyaletinden kaçtıktan sonra ülkenin bir bölümünden diğerine “yasadışı seyahat” suçlamasıyla karşı karşıya kalan 100’den fazla Rohingya’ya suçlamada bulundu.
Rakhine eyaletinden toplam 128 Rohingya, geçen Kasım ayında Çaung Tar’ın sahil beldelerine ve Ayeyarvadi Bölgesi’ndeki Şve Taung Yan sahiline yakın teknelerden ayrıldıktan sonra tutuklandı. Tutuklananlar en fazla iki yıl hapis cezası veya para cezası veya her ikisini birden içeren 1949 Burma Sakinleri Yasası kapsamında geçerli kimlik belgeleri olmadan seyahat etmekle suçlandı.
23 Ocak 2020’de Lahey’deki BM uluslarası mahkemesi, Gambiya tarafından Kasım 2019’da Myanmar’a karşı açılan soykırım davasında, Nobel ödüllü Aung San Suu Kyi (Ang San Su Çi) başkanlığındaki hükümetinin önleyici tedbirler alması ve Rohingya’nın ülkede zarar görmemesi yönünde geçiçi karar vermişti. İnsan hakları savunucuları, Suu Kyi rejiminin bu aylarda yaptığı her şeyin, Myanmar’ın emirlere uyduğu yönünde mahkemeyi etkilemek amacıyla yapıldığını iddia ediyorlar.