“İşte Rabbin seni böylece seçecek, sana (rüyada görülen) olayların yorumunu öğretecek…” (Yusuf: 6).
Kıymetli Okuyucularım;
Rüya, yüzyıllar boyunca insanoğlunun en çok dikkatini çeken hususlardan biridir. En eski dönemlerden itibaren, rüyayla ilgili çalışmaların yapıldığını görmekteyiz. Bu çalışmalar, daha çok rüya yorumculuğu üzerinde olmuştur. Günümüzde artık rüyanın psikolojik boyutları üzerinde de durulmaktadır. Hemen hemen tüm kutsal metinlerde rüyanın önemli bir yeri vardır. Tevrat ve İncil gibi Kur’an da, rüya konusunda bazı bilgiler vermekte ve rüya yorumlamasına dair örnekler sunmaktadır.
Rüya, insanların uykularında gördükleri şeyin genel adıdır. Bu kelime, Kuran’da altı yerde geçer. Bunların dördünde “rüya” anlamında “er-ru’yâ” şeklinde, birinde “benim rüyam” anlamında “ru’yâyî”, diğerinde ise “senin rüyan” anlamında “ru’yâke” şeklinde yer alır. Bütün bu kelimelerle zikri geçen rüyalar, peygamberlerle ilgili olabileceği gibi, onların dışındaki insanlarla da alakalı olabilmektedir. Enteresandır, Kuran bize nasıl namaz kılınacağını anlatmaz ama 111 ayetten oluşan Yusuf sûresinin büyük bir bölümünü Hz. Yusuf’a ve onun rüyasına tahsis eder. Aynı surede geçen aşağıdaki âyet de Allah-u-âlem rüya ve rüya tabirciliğinin, öğrenebilir/öğrenilmesi gereken bir ilim olduğuna işaret etmektedir:
“İşte Rabbin seni böylece seçecek, sana (rüyada görülen) olayların yorumunu öğretecek…”(Yusuf: 6).
Peygamberimizin (sav) rüyalarla ilgili birçok enteresan hadis-i şerifleri bulunmaktadır. Bunlardan birkaçını sizlerle paylaşayım:
“Kıyamet yaklaştığında Müslümanın rüyası yalan çıkmayacak. Sizin en doğru rüya göreniniz, en doğru söyleyeninizdir. Rüya, üç kısımdır: Allahtan müjde olan doğru rüya. Şeytanın sizi üzmek için gösterdiği rüya. Kişinin kendi kendine konuştuğu şeylerden ileri gelen önemsiz rüya.”
“Eğer biriniz, hoşlanmadığı bir rüya görürse, hemen kalkıp namaz kılsın ve o rüyayı kimseye anlatmasın”.
“Risâlet de, Nübüvvet de, kesintiye uğramış, sona ermiştir. Benden sonra (gelecek) ne Resul vardır, ne de, Nebi!”(Bu söz, Eshaba çok ağır gelmiş, bunun üzerine Peygamberimiz (sav) şu müjdeyi vermiş) “Peygamberlikten bir şey kalmamıştır. Ama, Mübeşşirât devam edecektir. (Sahabe sormuş: “Ya Resulallah! Mübeşşirât nedir? Bunun üzerine Peygamberimiz (sav) şöyle cevap vermiş) “Müslüman kişinin salih/sadık rüyasıdır!”
Rüya Çalışmalarımda Karşılaştığım İlginç Haricî ve Şahsî Olaylar
Bir toplantıda ilahiyatçı bir profesör ile tanıştım. Hem dindar, hem de bilim adamı olanların güzel rüyalar görebileceğini ümit ederek, kendisine ilginç rüyalar görüp görmediğini sordum. Mütevazı olduğu için, başta anlatmak istemedi, ancak bu alanda çalışmalar yaptığımı söyleyince samimiyetime güvenerek, bana birkaç rüyasını anlattı. Ben de size ismini vermeden muhterem hocamın müsaadeleriyle onlardan bir tanesini anlatayım:
“Rüyamda Peygamberimizi (sav) gördüm. Kendisine şu soruyu sordum: ‘Efendim, sigaranın hükmü nedir?’ Peygamberimiz sert bir tonla bana şöyle cevap verdi: Sigaradan (seni) men ediyorum”.
Sigara içenlere duyurulur!
Doğrusu sadık rüyalar yoluyla bazı bilgilere kavuşmak her zaman mümkündür. Olmaz demeyin. Bize de bir gün böyle bir rüya görmek nasip oldu. Rüyamda eğitim seviyesi benden düşük olan birisi karşılıklı görüşme esnasında “TEEHHÜL”den bahsetti. Ben de meslekî gururumdan olacak ki o kişiye rüyamda bu kavramın ne anlama geldiğini sormadım. Onun için rüyamdan bu kavramı öğrenemeden uyandım ve uyandığımda böyle bir kelimenin uydurukça bir şey olduğunu düşündüm. Ama yine de merakımı gidermek adına sözlüğe bakma ihtiyacı duydum. Sözlükte bu kelimeyi görünce iyice şaşırdım. “Bir daha gurur ve kibir mi asla”dedim kendi kendime ve karar verdim. “Bir daha rüyamda bilmediğim bir şey ile karşılaşırsam mutlaka buna yönelik bir şeyler soracağım, böylece bazı şeyleri daha hızlı öğrenmiş olacağım.”
‘Peki Hocam “TEEHHÜL” ne demek şimdi?’ diye içinizden soruyorsunuzdur belki de. Eskiden olsaydı sözlüğe bakınız derdim. Bu rüyadan sonra cimrilik yapmadan ve sizleri yormadan hemen söylüyorum: Evlilik, ülfet, ehilleşme, ünsiyet, sevgi vb. Sonra düşündüm; Bu kavram rüyamdaki sohbet havasına çok güzel uyuyordu.
Rüyalarınızı Yazınız
Değerli okuyucularım;
Türkiye’de maalesef rüya çalışmalarına yönelik pek fazla ciddî araştırmalar yok. Bununla ilgili güvenilir rüya tabir merkezlerimiz de yok. Halbuki sadece Almanya’da üniversitelere, hastanelere ve değişik tedavi kuruluşlarına bağlı 120 araştırma merkezi, uyku, uyku bozuklukları ve rüyalarla ilgili çalışmalar yapmaktadır. Bizim tertemiz Anadolu insanımızın gördüğü rüyaların, çok daha anlamlı ve hikmet içerikli olduğunu düşünüyorum. O halde hem toplumsal, hem de bilimsel gelişmememize katkı sağlayacak rüyaların mümkün oldukça tek elden toplayıp değerlendirmek gerekir. ARDEV, Ali Rıza Demircan Hocamızın himayelerinde ve denetiminde çalışan güvenilir İslâmî/ilmî bir vakıftır.
Siz de elbette enteresan ve manevî yüklü rüyalar görmüşsünüzdür. Aslında bunları ilim adına yani ilmî değerlendirmeler için yazmalısınız. Dolayısıyla rüyalar ve bunların içerdiği bilgilerle ilgili kazanımlarınızı heba etmeyiniz, bize hibe ediniz, bizlerle paylaşınız. Gördüğünüz ilginç rüyalarınızı, aşağıdaki e-mail adresimizegönderirseniz, gizlilik ilkelerine riayet ederek, talep edilirse rüyanızı da en güzel bir şekilde tabir eder ve ilim adına değerlendirmek isteriz.
e-mail: info@ardev.org
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…
Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…
Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…
İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…
Ebu Cehil deistti, diğer Mekkeli müşrikler de deistti, Allah’ın varlığına inanıyorlardı ama Hz. Muhammed’in Allah’ın…