Allah, şanı yüce olan ve varlığını kendi zatından alan Rab’dir. O bütün varlıkların yaratıcısıdır. İnsanı, denemeye uğratmak için ebedilik takdir ederek en güzel kıvamda fakat en ağır çirkinliklere de yönelebilecek şekilde yaratmıştır.
Yaratılışındaki güzelliği koruyabilmesi ve ebedi hayatını Cennet ile taçlandırabilmesi için insana, insanlar arasından seçilen Nebiler-Resüller (Peygamberler) aracılığıyla iman ve hayat düzeni olarak İslam Dini gönderilmiştir.
Rabbimiz tarafından İslam Dini’nin son ve evrensel kılınan Nebi-Resul’ü Hz. Muhammed’dir. Son ilahi yasalar dizisini oluşturan Kur’ân-ı Kerîm Hz. Muhammed’e indirilmiş ve onun tarafından açıklanıp uygulanarak tebliğ edilmiştir.
Özetlersek İslam’ın omurgasını oluşturan Kur’ân’dır.
Tarihi süreçlerden günümüze Kur’ân uygulanmış ve insanlık değerleri ve medeniyeti zirveye taşınmışsa da özellikle son asrımızda ateist-deist kişi, yasa ve kurumlarca hayattan dışlanmış ve bize de onaylatılmıştır.
Sonuçta kişisel, ailevî ve toplumsal hayatımızda pek çok Kur’ân dışı inanç ve yaşam şekli yaygınlaşmıştır.
Bu sebeple bizler Kur’an’da neler olduğunu öğrenmek mecburiyetindeyiz.
Kur’ân’ımızın söz ve mana olarak Allah’ın Kitabı olduğuna inancımız ve Kur’ânî bir toplum düzeni inşası tasavvurumuz varsa -ki imanımızın gereği olması gerekir- Kur’ân’da neler olduğunu bilmeli ve çevremize açıklamalıyız.
Biz, Kur’ân ile ilgili olarak acilen bilinmesi gerekenleri de dikkate alarak 40 maddelik bir özet çıkardık; böylece Kur’ân’da Neler Var? konusuna ışık tutmaya çalıştık. Böylesi bir çok kırk madde daha çıkarılabilir.
Yazma Vesilesi:
Güner Akça isimli ilahiyat akademisyeni hocamız Kur’ânda Neler Yok başlığı altında iki kelimelik veya birer kısa cümlelik cevaplarla örneğin Kur’anda mevlid yok, kız sünneti yok tarzında bir şeyler karalamış. Sosyal Medyada önüme düştü. Benim de Kurân’da Neler Var isimli kırk maddelik bu yazıyı yazmama vesile oldu.
Devam edecek…