Hindistan yönetimindeki Keşmir’deki yetkililer, doktorların medyaya konuşmasını yasakladı ve oksijen üretim birimlerini STK’lara ve özel kullanıcılara tedarikini durdurulması emrini çıkardı.
Hindistan yönetimindeki Keşmir’deki yetkililer, doktorların medyaya konuşmasını yasakladı ve oksijen üretim birimlerini STK’lara ve özel kullanıcılara tedarikini durdurulması emrini çıkardı.
Hindistan yönetimindeki Keşmir’deki yetkililer, doktorların medyaya konuşmasını yasakladı ve oksijen üretim birimlerini STK’lara ve özel kullanıcılara tedarikini durdurulması emrini çıkardı. Bölgenin sağlık bakanlığı tarafından Perşembe günü verilen emir, hastanelerin yatak sıkıntısı çekmesi ve hastaların oksijen tüpleri, ilaçlar ve oksijen konsantratörleri gibi tıbbi ekipman için çabaladığı COVID-19 salgınının ölümcül dalgasıyla mücadele esnasında geldi. Sağlık Bakanlığı’nın emriyle doktorları katı disiplin cezası konusunda uyaran, salgın hakkında halkı yanlış bilgilendiren, gereksiz ve önlenebilir panik yaratan salgınla ilgili çelişkili ve kafa karıştırıcı mesajların dolaştığı iddia edildi. Keşmirli doktorlar, emrin, bölgedeki sağlık sistemiyle ilgili gerçek sorunları işaretlemelerini engellemeyi amaçladığını söylüyorlar.
Keşmir’de de durum felaket
Salgın sırasında, doktorların medyaya gerçek kaygılarını dile getirmesini engellemek kötü sonuçlar doğuracak deniyor. Doktorların sağlık krizinden bahsetmeleri önemli ama şimdi hepsi susturuldu. Hindistan işgali altındaki Müslüman eyalet Keşmir, Perşembe günü 5000’e yakın enfeksiyon kaydetti ve şu anda yaklaşık 27.000 aktif koronavirüs vakasına sahip. Perşembe günü bölge 52 ölüm kaydederken, toplam sayı 2.562’de kaldı. Pandemi artışı ortasında, bölgenin işgal yönetimi, krizi aşmak için yeterli oksijen kaynağı, kritik bakım ilaçları ve diğer COVID-19 tesisleri olduğunu iddia ediyor. Ancak uzmanların aşırı derecede eksik olduğunu söyledikleri resmi rakamlar bile farklı bir tablo sunuyor. 1,4 milyondan fazla kişiye ev sahipliği yapan ana şehir Srinagar’da koronavirüs hastalarını tedavi etmek için belirlenen altı hastanede Perşembe günü boş sadece 11 Yoğun Bakım Ünitesi yatağı vardı.
STK’lara çalışma yasağı
Perşembe günü bölge sakinleri tarafından büyük bir darbe olarak görülen bir başka karar da, yetkililer oksijen üretim birimlerini STK’lara ve özel kullanıcılara tedarikini durdurma kararı. Srinagar ilçe hakimi Muhammed Aijaz tarafından verilen emir, Srinagar’ın yetki alanı içindeki tüm üretim birimlerini sadece belirlenen hastane ve kliniklere oksijen sağlamaya yönlendirdi. Evde tedavi gören koronavirüs hastalarına oksijen tüpleri sağlamak ve yeniden doldurmak için Hindistan tarafından yönetilen Keşmir’de bir dizi STK, hayır kurumu ve gönüllü şu anda çalışıyor. Emir, işlerini büyük ölçüde etkileyecek ve hospotal aşırı kalabalıklaşmaya neden olacaktır. Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgenin eski başbakanı Ömer Abdullah da hükümetin emrini kınadı ve pire için yorgan yakılmamasını istedi. “Oksijen tüplerinin kara borsada stoklanmasını durdurulması takdire şayan bir hedeftir. Ama STK’ları engellemek ya da insanların teminin çalışmalarını zorlaştırmak tehlikelidir” diye tweet attı. Abdullah, hükümet hala derin uykudayken STK’ların aktif çalıştığını sözlerine ekledi.