Mirat Haber Ajansı
Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’nin yakınlarındaki Nuh bölgesinde bulunan bir Rohingya mülteci kampında yaşayan mülteciler ciddi bir gıda sıkıntısıyla karşı karşıya olduklarını bidirdiler. Bulunduğu bölge, Koronavirüs kırmızı noktası olarak ilan edilen uyarılardan sonra mülteciler tamamen kilit altına alındılar ve bu nedenle gönüllü yardım kuruluşları ve hayırsever gruplar yiyecek ve temel malzeme sunamıyorlar. Kamp sakinleri, kilitlenmenin uygulanmasından bu yana ihtiyaçlar için umutsuz olduklarını bildiriyorlar. Topluluğun COVID-19 değil açlıktan ölebileceğinden endişe ediyorlar.
Bölge yönetimi, şimdiye kadar 250 aileye ev sahipliği yapan Rohingya kampından bir vakanın rapor edilmediğini, ancak yakın olan başka bölgelerde 48 vaka bildirildiğini söyledi. Nuh gibi Hindistan da 107 başka yeri de kırmızı nokta olarak ilan edildi. Merkezi hükümet tüm eyaletleri Hindistan’da kamp yapan diğer Rohingya mültecilerini taramaya yönlendirdi.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği BMMYK verilerine göre, son on yılda yaklaşık 40.000 Rohingya Hindistan’a sığındı, 17.500 kişiye mülteci kartı sağlanmı olsa da, BM Mülteciler Sözleşmesi’ni imzalamadığı için Hindistan bu belgeyi tanımıyor.
Kilitlemenin 3 Mayıs’a kadar uzatılması, çoğunlukla bağışlara ve STK’ların yardımına bağımlı olan Rohingya mültecilerini daha da endişelendirmekte. Gıda ve tıbbın yanı sıra sabun ve temiz suyun bile kamp mahkumları için bir lüks haline geldiğini söylüyorlar.
Pandemi öncesi bile, çocukların yetersiz beslenmesi bu topluluk için ciddi bir sorundu. Hindistan’daki insanlar başbakan tarafından vaat edildiği gibi 20 Nisan’dan itibaren bazı kısıtlamaları hafifletmeyi beklerken, Rohingya Müslümanları yakında iş ve yiyecek bulabileceklerinden umutlu değiller ve şu gidişle aölıktan ölüme terk edildiler.