Hindistan nüfusunun yüzde 13’ünü oluşturan dini azınlık olan Müslümanları temsil eden birçok parti mevcuttur. Dini azınlıkları Müslümanların siyasal ve sosyal hakları ve hukuklarını korumak amacıyla ‘kimlik politikası’ benimseyen birçok parti mevcut olsa da başarı kaydeden çok azdır. Siyasal başarı elde eden partilerin en başında Hint Birliği Müslüman Ligi gelir. Esas olarak Kerala eyaletinde bulunan Müslim Lig partisi Hindistan Seçim Komisyonu tarafından eyalet bazlı olarak tanınıyor.
Parti, Hindistan seçim tarihe bakıldığında gerek eyalet yönetiminde gerekse merkez yönetiminde zaman zaman bulunmuştur. Hindistan’ın büyük millet meclisi olan Lokasabha’nın 543 sandalyesinde uzun zamandır üç veya iki sandalye kazanmakta. Halen Loksabha’da ve Rajyasabha’da üç sandalyede oturmakta. Hindistan Kongre Parti liderliğindeki Bileşik Ilerci İttifak (UPA) cephesinde yer almakta. Dr. Manmohan Singh’in başbakanlığını üstelendiği kabinede Dış İşleri ikinci bakanlığını Müslüman Ligin temsilcisi olan E. Ahmed Sahib yapmıştır.
Hindistan’ın 1947’de bölünmesinden sonra, Tüm Hindistan Müslüman Ligi neredeyse dağılmıştı. Yeni Hindistan Hâkimiyeti’ndeki Hint Birliği, Müslüman Ligi 1948 Martında, M. Muhammed İsmail başkanlığıyla Madras şehrinde kuruldu. 74 yıllık tarihinde Batı Bengal, Maharaşta gibi eyaletler de dâhil birçok eyaletinde güçlü olsa da bugünlerde sadece Kerala’da güçlüdür. Yine Kongre Partisinin liderliğinde olan Birleşik Demokratik Cephe (UDF) içinde bulunan Müslüman Liği her iki seçimde bir eyaletin iktidarını kazanmakta. Kerala Meclisinde bulunan 140 sandalyede 20 civarında sandalye kazanan Lig eyaletin en güçlü üçüncü partisidir. Birleşik Demokratik Cephe iktidarda olduğu müddetlerde eğitim ve sanayi gibi bakanlıklar Müslüman Ligine verilmektedir. 1979’da eyalet başbakanlığını Ligin temsilcisi olan C.H. Muhammed Koya yapmıştır. Bağımsız mücadelesinde aktif olarak katılan Kerala’daki bağımsız Müslümanlar ilk yıllarında yoksulluk ve eğitimsizliğin içindeydi. 1967’den 1973’e ve 1977’den 1979’a kadar 7 yılda eyaletin bakanlığını da Muhammed Koya yapmıştır. Bu dönemlerde Muhammed Koya yaptığı katkılar Kerala’daki Müslümanların hem eğitimsel hem de sosyal kalkınmasında büyük rol oynamıştır.
1980’lerden sonra UDF iktidara geldiği dönemlerinde eğitim, sanayi, enformasyon ve teknoloji (IT), ulaştırma ve altyapı gibi önemli bakanlığın yanı sıra vakıf ve hac gibi Müslümanlara özel bakanlığını Müslümanlar Ligi üstelenmiştir. 2011’den 2016’ya kadar 5 yıllık UDF’nin iktidarında Ligin 5 bakanı vardı. Ligin en önemli bakanı olan P. Kunhalikutty, sanayi, teknoloji, ticaret, madencilik ve jeoloji ve vakıf ve hac işleri bakanlığını üstelenmiştir. Diğer bir bakan P. Abdurab, eğitim ve okur-yazarlık bakanlığını üstelenirken M.K Muneer, sosyal refah ve Grama Panchayath bakanlığını yapmıştır. Ibrahim Kunju ulaştırma ve altyapı bakan olurken başka bir lig temsilcisi M. Ali, kentsel gelişim işleri ve azınlık refahı bakanlığını yapmıştı. Sonuç olarak, iktidara geçen UDF’ın yönetimin önemli bakanlıklarını üstelenip kendi gücünü iyice göstermiştir. Lakin 2016’daki seçimde UDF ağır yenilgiye uğramıştır. Cephedeki lider Kongres partisi 87 sandalyede yarışıp sadece 21 sandalyede kazanabilmiştir. Ancak Müslüman Ligi yarıştığı 24 sandalyede 18 sandalyeyi kazanarak güç kaybetmediğini göstermiştir.
Gelecek ayda Kerala eyaleti meclisinin seçimi, Nisan’da gerçekleşecek. İktidarı devam ettirmek için solcu cephe çabalarken, tekrar iktidara gelmek için UDF de çok çalışmakta. Ama altı ay önce yapılan yerel meclisi seçimindeki sonuçlar UDF’e iktidara gelme umudu vermemekte. Yine cephenin lider Kongres partisi çok zayıf durumdayken Lig kendi kalesini iyi korunmaktadır. Yerel seçimlerin kaybı Kongres partisini uyandırırken Müslüman ligi uzun zamandır kazandığı sandalyeleri korumayı hedefleniyor. 140 sandalyenin 91 sandalyesinde Kongres partisi yarışırken, Müslüman Ligi 3 sayı artırak 27 sandalyede yarışacak. UDF’nin iktidara gelmesini Müslüman ligi de bundan pay almak için beklemektedir.
‘Kimlik politikasıyla’ iktidarda geldiği için Lig, Müslümanların eğitimsel, sosyal ve siyasal alanında güçlendirmesi için büyük çaba harcamıştır. Kerala Müslümanların sosyal ve eğitimsel güçlendirmesinde Müslümanlar Liginin rolü çok büyüktür. Durum böyle olsa da partinin görüşleri ve politikasını beğenmeyen ya da eleştiren Müslüman partiler de mevcuttur. Ayodya Babür Camii konusundaki Ligin duruşunu eleştiren Hindistan Ulusal Ligi (INL) 1993’te bundan ayırılan partidir. 30 yıllık tarihinde sadece bir sandalyeyi kazan INL gittikçe zayıflamaktadır. Cemaat-i İslami ürünü olan Refah Partisi Müslümanlar arasındaki diğer bir partidir. Aşırı tavırlarla öne çıkan Hindistan Sosyal Demokratik Partisi (SDPI) başka bir Müslüman partidir. Bu iki partinin üyesi çok az ve mensupları hiç yasa meclisinde sandalye kazanmamıştır. Her üç parti de Müslümanların partisi olsa da partinin isminde Müslümanlığı taşımamaktadır. Kazanmayı beklemeyen bu üç küçük parti Müslüman ağırlıklı bölgede Müslüman Ligiyle yarışıp Ligin kazanmasına engel olmaktadır. Bütün bu zorluklara rağmen Kerala Müslümanlarını siyasi güç olarak kullanan Hindistan Birliği Müslümanlar Ligi varlığını devam ettirmektedir.