“Namaz Gönüllüleri” ekibi olarak yaptığımız çalışmalarda hitabet öne çıkıyorsa da kitabetin de ihmal edilmemesi hatta daha fazla önemsenmesi gerekiyor. Yaklaşık iki yıl süren pandemi sonrasında yeniden yollara düşen ve tekrar yoğun yüz yüze programlar icra eden hocalarımızın gerek namaz konusunda ve gerekse diğer konularda yazdıkları kitaplar da bu vesileyle yeni okuyucularla buluşuyor. İki yıllık zorunlu aradan sonra katıldığımız kitap fuarlarındaki ve “namazla diriliş” programlarımızdaki gözlemimiz o ki, insanlarımız gerçekten sohbete ve kitaba oldukça susamışlar ve acıkmışlar…
Bu arada covit sürecindeki boşluğu değerlendirip yeni kitaplar yazan hocalarımız da oldu… Biz de yazdık elhamdülillah. Bir kısmı basıldı, bir kısmı da basım aşamasında… Ancak, okuyucularımızın yeni çıkan bazı kitaplardan ve kitaplarımızdan pek de haberdar olmadıklarını müşahede ettik. Bu sebeple, son çıkanlardan başlayarak geriye doğru, telif ettiğim eserleri siz okuyucularıma hatırlatmak istedim: “Barbaros Hayreddin Paşa – Denizin Reisi”, “İstiklal ve İstikbal Şairi Mehmet Akif Ersoy”, “Fahreddin Paşa ve Medine Savunması”, “Minberin Sırrı – Selahaddin Eyyûbî”. Ayrıca “Muhammed Alparslan” isimli kitabımız da yayına hazırlanıyor. Zaman zaman kimi tarihi şahsiyetlerin yer yer yanlış tanıtılmaları veya algı operasyonlarına konu yapılmaları sebebiyle ilgili kişileri bu kitaplarla doğru tanımaya ve tanıtmaya gayret ettik. Böylece yaklaşık çeyrek asır önce kaleme aldığımız “Tarih Bilinci” kitabımızdaki bakış açımızı, adı geçen şahsiyetler bağlamında uygulamayı ve örneklemeyi denedik. “Adanmış Ömürler” başlıklı kitabımız da bu minvalde değerlendirilebilir. Keza, “Direnişten Dirilişe Ümmetin Uzun Soluklu Yürüyüşü” kitabımızda da ümmetin ve milletimizin direniş tarihini ele almaya çalıştık.
Yeri gelmişken, yaklaşan “Kur’ân Ayı” Ramazan-ı Şerif’e kalben ve zihnen hazırlanmak sadedinde Kur’ân-ı Kerim’i doğru okuyup anlamamıza ve yaşamamıza katkı sağlayacağına inandığımız kitaplarımızı hatırlatmalı ve “bütün kitaplar tek bir Kitabı anlamak için okunur” kelâm-ı kibarını unutmamalıyız: “Kur’ân’ı Anlamaya Giriş – Kur’ân’ı Anlamak Farzdır”, “Yol Haritamız Kur’ân”, “Kur’ân’ı Nasıl Okudular”, “Kur’ân’ı Nasıl Anladılar”, “Kur’ân-ı Nasıl Yaşadılar”, “On İki Emir – İsra Suresi Işığında Kur’ân Edebi”. Bu çerçevede “Aşır Aşır Kur’ân Dersleri – 1 ve 2”, “Tevhid ve Risalet”, “Takvâ ve Adalet” ile basıma hazır bulunan “Tevbe ve İstiğfar” isimli Kur’ân-ı Kerîm ders notları mahiyetindeki kitaplarımızı da zikretmeliyiz. Ayrıca bu aydaki oruç, infak, dua, niyaz, zikir… gibi diğer ibadetleri ele aldığımız “Oruç – Ötelere Seyahat”, “Ramazan’la Dirilmek”, “Dua – Söylemden Eyleme” kitaplarımızı da. Yine Kur’ân’da kıssalarına yer verilen peygamberlerin örnek hayatlarını ve tevhid mücadelelerini günümüze taşımaya çalıştığımız “Yusuf’un Üç Gömleği”, “Hz. Şuayb / Namaz – Ticaret – Adalet”, “İçindeki Putları Kır – Hz. İbrahim Gibi Ol” gibi kitaplarımızı da bunlara eklemeliyiz. Keza Efendimizin (s.a) ‘yaşayan Kur’ân’ olan hayatını incelemeye çalıştığımız “Örnek ve Önder Hz. Peygamber” kitabı ile onun vahyî gerçekliği tefsir eden hadis-i şeriflerinden seçip yorumladığımız “40 Hadis 40 Ders” kitabımızı da…
En başta yer vermem gereken ve -elhamdülillah- en çok okunan kitabımızı; “Namaz Bir Tevhid Eylemi”ni ise en sona bıraktım. Namaz konulu konferans, sohbet, seminer ve panellerimizin etkilerini pekiştirerek daha kalıcı kılan, çoğunlukla da hiç tanımadığımız okuyucularımıza Allah’ın izni ile namazı sevdiren bu kitabımızı 1991’de Rabbimizin lütfu ile yazıp yayımlamış, daha sonra da bunu özetleyip sadeleştirerek ve namaz ilmihali ekleyerek “Haydi Namaza” adıyla gençlerimizin diline uygun hale getirmiştik. Hamdolsun bu kitaplar milyondan fazla sayıda insanımızla ve gencimizle buluştu ve onların namazla buluşmalarına vesile oldu. Sonraki yıllarda Yeni Akit gazetemiz tarafından promosyon olarak okuyucularımıza dağıtılmak üzere hazırladığımız “Namazı Yaşamak” kitabımız ise yüzbinlere ulaştı…
Bütün bu hatırlatmaları, içinde bulunduğumuz “Üç Aylar”da siz okuyucularımı kitap okumaya teşvik etmek ve kütüphanenizde var olan kitapların tozunu almanıza, olmayanları da temin edip hem kendinize hem de ailenize ve etrafınıza bir iyilikte bulunmanıza katkı sağlamak için yaptım.
Haftaya kitapların vesile olduğu güzelliklerle devam edelim inşallah.
Abdullah Yıldız