Mirat Haber ekibi olarak yapay zekatın birer buçuk dakikada nafaka ve faiz konusunda okunabilir düzeyde iki makale çıkardığına tanık olduğumuzda, yapay zekanın özellikle senaristler için rekabet ve tehlike oluşturabileceğini anlamıştık.
Bizim anladığımızı Hollywood senaristleri çok önceden anladığı için beş ay öncesinde grev başlatmışlardı. Bu grev sona erdi.
BBC Türkçe kaynaklı haberi aşağıda okunabilir.
Bizim burada değineceğimiz husus ülkemizle ilgili. Türkiye’de yapay zeka ile ilgili yazıp çizenler, hep faydalarından söz etmekte ve sebep olabileceği zararlara değinmemektedirler.
Oysaki zarar konusu son derece önemlidir. Okuyucularımızın da düşünmesi için biz İslam Hukuku abidelerinden biri olan Mecelle’den bazı maddeler hatırlatacağız.
Madde 19: Zarar vermek ve zarara zararla karşılık vermek yoktur.
Madde 20: Zarar izale edilir.
Madde 25: Zarar misli ile izale edilmez.
Madde 26: Umuma zarar veren şeyi def için hususi zarar tercih edilir.
Madde 27: Şiddetli zarar daha hafifi ile izale edilir.
Madde 31: Zarar imkân miktarıyla def edilir.
ABD’deki film ve dizi sektörünün kalbi Hollywood’da senaristlerin başlattığı ve oyuncuların da katıldığı, yaklaşık 5 aydır süren grev, stüdyolarla varılan anlaşmanın ardından, bu sabah itibarıyla resmen sona erdi.
Amerika Yazarlar Birliği (WGA) sendika liderlerinin grevi sonlandırmaya oy birliğiyle karar verdiğini duyurdu.
WGA’nın 11 bin 500 üyesi daha sonra, ücret artışı ve yapay zekanın sektördeki kullanımına karşı güvenceleri içeren 3 yıllık anlaşmayı oylayacak. Oylamanın 2-9 Ekim arasında yapılması bekleniyor. Anlaşmanın reddedilme ihtimali teorik olarak bulunsa da bu pek olası görülmüyor.
Oyuncular da benzer sebeplerle grevde.
Senaristlerin grevi 2 Mayıs’ta başlamış, Ekran Oyuncuları Derneği (SAG) de 13 Temmuz’da greve katılmıştı.