Mirat Haber Ajansı
Güneydoğu Asya’da yedibin adadan oluşan ve büyük bir Müslüman azınlığa sahip olan Katolik ağırlıklı Filipinler Cumhuriyeti’nde Aralık ayında yeni bir ‘İslami bankacılık’ yasasının onaylanmasıyla, hem yerli hem de yabancı açık fazici bankaların kendi bünyelerinde bir İslami bankacılık gişesi açması imkanı sağlandı. Uzmanlara göre bu yasayla hedeflenen, ülkenin güneyindeki Müslümanların yaşadığı Mindanao adasında faizci küresel bankacılık sistemineden uzak duran milyonlarca dindar Müslüman’ın küresel bankacılık sistemine entegre edilmesi.
Filipinler Merkez Bankası Bangko Sentral ng Pilipinas yaptığı açıklamada, artık ‘İslami bankaların’ geleneksel bankalarla aynı düzenleme ve denetleyici yaklaşım altında faaliyet göstermelerine olanak tanıyan bir ortamın oluturulduğunu ifade etti. Merkezi rejime yakın ekonomistler ve milletvekilleri, yasanın fakir bırakılan Mindanao’da finans ve bankacılık şahlanışına yol açacağını söyleyerek kararı övdüler.
Filipinlerde şeri bir kurul olmadığından yapılan işlemin şimdilik İslami olup olmama durumunu da bankaların kendi kararına bağlı olduğu belirtilmekte. Konu uzmanlarının bazılarınca ‘İslami bankalar’ özellikle 1990’lı yıllarda faizden uzak duran Müslüman kesimin fazici bankacılık düzenine sokulması için bir hile olarak nitelenmekte. Bunun için önde gelen ancak ekonomik finansal sisteme tam vakıf olmayan alimlerden fetva toplandığı, hatta bunların yaygınlaştırılması için Malezya İslam Üniversitesi gibi konuya odaklı kurumların bir küresel şebeke oluşturduğu iddia edilmekte. Adının önüne İslami ibaresini koyan bankalar pratikte açıktan faizci bankalarla aynı işlemleri yapmakta, adını değiştirerek aynı oranda faiz vermekte, ödeme güçlüğü içindeki kredi alanların mallarına aynı şekilde el koymakta. 1990 yıllarda fazici bankalar, ‘İslami banka gişesi’ adı verilen kendi içlerinde Müslüman görünümlü ofisler ve şubeler oluşturdular.
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi