Çevresel estetikten yoksun şartlarda doğup büyüyen ve yetişkin olan Sevgili Peygamberimizi güzele ve güzelliklere sevdalı bir yüce şahsiyet olarak görüyoruz. O, “Allah güzeldir güzelliği sever.”[7] buyurarak güzelliği hayatın merkezine oturtuyordu. “Allah bütün sözler, davranışlar ve işlerin güzelleştirilmesini görevleştirdi.”[8] buyurarak da güzelliğe yönlendiriyordu.
Üstelik güzelliği meşru savaştaki öldürmeye ve kurban kesimine kadar hayatın tüm alanlarına kadar yaygınlaştırıyor ve amaç gösteriyordu. Hayatı boyunca en çok yaptığı duâ ile de Rabbinden daima güzellik istiyordu:
“Rabbimiz! Bize dünya hayatında güzellikler ver. Âhiret hayatında güzelliklere erdir ve bizi ateş azabından koru.”[9]
Onun giyim, söz, davranış. iş ve ilişki güzelliğine yönlendirici pek çok öğütlerine muhatabız.
Bunun sebebi Kur’ân’dı. Kurânın getirdiği ölçülerdi. Allah’ı en güzel vasıfların sahibi olarak niteleyen Kur’ân, O’nun gökleri ve yeri güzel şekilde yarattığını açıklıyordu.[10] Rabbimizin insanları en güzel biçimde ve hangilerinin en güzel içerikte ameller yapacağını denemek için halk ettiğini bildiriyordu.(Mülk 2) Kur’ân, Allah’ın kitabı olarak kendisini sözlerin en güzeli olarak niteliyor, yasaları en güzel olanın Allah olduğunu duyuruyordu.[11] Kur’ân Allah’ın rızasına erdirecek işlere Hasene/Güzellik adını veriyordu (Neml 89) ve Cenneti de güzellikler yurdu olarak da şöylece tanıtıyordu:
“Rabbinin emirleri ve yasaklarına uyarak hayatını güzelleştirenlere güzellikler yurdu el olarak el-Hüsna/ Cennet vardır…”[12]
Bu bölümümüzü Peygamberimizi de güzelliğe yönlendirmiş Kur’ân âyetleriyle taçlandıralım:
İsra 53: “Ey Peygamber! Sen kullarıma en güzel şekilde konuşmalarını söyle…”
Zümer 55: “…Rabbiniz tarafından size indirilmiş olan kuralların en güzellerine uyun.”
Müminûn 96:”Kötülüğü, en güzel yol ve yöntemle savmaya çalış…”
Bakara 195:”Allah yolunda harcayın, kendi elinizle kendinizi mahvetmeyin ve güzel işler yapmaya çalışın Gerçekten Allah güzel işler yapanları sever.”
Ankebût 46: Zulümden kaçındıkları sürece geçmiş vahyin mensupları ile en güzel şekilde tartışın…”
[7] Muhtasar S.Müslim, Hn.54
[8] Muhtasar S.Müslim,Hn.1249
[9] Bakara 201
[10] A’âf 180,Kehf 7; Kâf 6
[11] Zümer 23; Mâide 50
[12] Yûnus 26
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi