Makale

Hz. Yûsuf Kıssasında Hırsızlık Suçlamasının Analizi

Hz. Yûsuf kıssası, her bir ayetiyle insana farklı bir bakış açısı kazandıran ve bizi hayatın içindeki hikmetlere davet eden bir hayat hikâyesi. Onun kıssası, sadece bir peygamberin değil, âdeta insanoğlunun yolculuğunu anlatıyor. Hırsızlık suçlamasına maruz kalan Yûsuf’un kardeşleri, suçsuzluklarını kanıtlama çabası içinde adaletin ve dürüstlüğün önemini bir kez daha hatırlatıyor bizlere. Bu kıssa ile ilgili yazılarımızda bu kıssanın bir noktasına değinirken aslında hepimizin içinde yankılanan bir daveti duyuyoruz: Kendi yolculuğumuzda Hz. Yûsuf gibi sabırlı, güçlü ve erdemli olabilmek. Bu yazıda Yûsuf 12/73.-75. ayetleri incelerken Hz. Yûsuf’un yaşadıklarını ve onun üzerinden bize sunulan dersleri birlikte keşfedelim.

Hz. Yûsuf’un Kardeşlerinin Hırsızlık Suçlaması Karşısında Kendilerini Savunmaları

Hırsızlık suçlamasıyla karşı karşıya kalan Hz. Yûsuf’un kardeşleri, böyle bir suça karışmadıklarından emin oldukları için şaşkınlıklarını yemin ederek dile getirdiler: “Dediler: Allah’a yemin ederiz ki bizim bu toprakta bozgunculuk yapmak için gelmediğimizi bilmişsinizdir. Ve bizler hırsızlar değiliz.” (Yûsuf 12/73). Hz. Yûsuf’un kardeşleri, önceki gelişlerinden herhangi bir asayiş sorununa yol açmamışlardı. Hem haklarındaki hırsızlık iddiasını reddettiler hem de bu konuda Mısır yönetiminin bilgisini şahit tuttular. Onların “bozgunculuk yapmak için” gelmediklerini söylemeleriyle kastettikleri şey, hırsızlık için gelmedikleridir. Bu vesileyle hırsızlık da dâhil diğer fesat unsurlarından da kendilerinin uzak olduğunu ifade etmiş olmaktadırlar.

Hırsızlık Suçlaması ve Cezasının Belirlenmeye Çalışılması

Melikin su kabını çalmadıklarını söylemeleri karşısında Hz. Yûsuf’un kardeşlerine ülkelerindeki hırsızlık suçunun cezası soruldu: “Dediler: Eğer yalancılarsanız onun cezası nedir?” (Yûsuf 12/74). Hz. Yûsuf’un adamları “yalancılarsanız” derken “onun cezası” şeklindeki sözleriyle hırsıza verilen cezayı da hırsızlığa verilen cezayı da sormuş olabilirler. Bu soru, aralarından suçlu biri çıkarsa Mısır yasalarına göre değil, kendi ülkelerinin kanunlarına hatta özelde belki de Hz. Ya’kūb’un şeriatına göre cezalandırılacağına işarettir.

Hz. Ya’kūb’un Şeriatına Göre Hırsızlık Cezası

Hz. Yûsuf’un kardeşleri, “hırsızın” değil “yükünde çalıntı mal bulunanın” ülkelerinde alacağı cezadan şöyle söz etmektedir: “Onlar da ‘Onun cezası, kimin yükünde bulunursa cezası da odur. Biz zalimleri böyle cezalandırırız.’ dediler.” (Yûsuf 12/75). Hz. Yûsuf’un kardeşleri, her ne kadar “yükünde çalıntı mal bulunanın” ülkelerinde alacağı cezadan söz etmişlerse de kastettikleri hırsızlığın cezasıdır. Yoksa bir kimse sırf yükünde çalıntı mal olduğu için cezalandırılmaz. Onların “zalimleri” diyerek hırsızları nasıl cezalandırdıklarından söz etmeleri, kendilerinde suç unsuru bulunmadığından emin oldukları içindir. Hz. Ya‘kūb’un şeriatına göre hırsızın “cezası” köleleştirilmesidir, denilmiştir. Bunun bir yıl süren bir kölelik olduğu da söylenmiştir. Son şeriatta ise hırsızın cezası elinin kesilmesidir (el-Mâide 5/38).

Sonuç

Hz. Yûsuf kıssasında kardeşlerin hırsızlık suçlaması karşısında kendilerini savunmaları, adalet arayışında ve suçsuzluk iddialarında bir kararlılık sergiliyor. Kardeşlerin suçlamalar karşısındaki duruşları, insanın kendine güvenini ve haklılığını koruma çabasını gözler önüne seriyor. Onlar, önceki gelişlerinde bir olumsuzluğa sebep olmadıklarını hatırlatarak dürüstlüklerine vurgu yaparken, hırsızlık ithamı karşısında kendilerini savunuyorlar. Yûsuf kıssası, adaletin ve dürüstlüğün toplum düzeni için ne kadar önemli olduğunu hatırlatırken, masumiyetimizi korumanın ve savunmanın değerini de bize gösteriyor.

MURAT KAYACAN

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

Recent Posts

  • Gündem

IRKIMIZLA DEĞİL BARIŞIMIZLA SEVİNMELİYİZ

Ebu'l Fesile isimli sahabi şöyle anlatıyor: Hz. Peygamberin ırkçılığa karşı çıkması üzerine bir gün ona…

25 dakika ago
  • Gündem

Lübnan’da İsrail Saldırıları: Can Kaybı 3 Bin 645’e Yükseldi

İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları, bölgedeki gerilimi artırmaya devam ediyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda hayatını kaybedenlerin…

55 dakika ago
  • Gündem

BORÇ VERENLER SADECE FAİZ Mİ İSTER?

Cenab  Şahabeddin “Akıl yaşta değil baştadır amma aklı da başa getiren yaştır,” der. Doğrudur. Çünkü…

2 saat ago
  • Ekonomi

MUCİZE ÜRÜN ZEYTİNYAĞI’NDA REKOR ÜRETİM

Dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi fiyatların yarı yarıya düşebileceğini bildirdi Geçen yıl dünyanın en büyük…

2 saat ago
  • Makale

DÜNYEVÎLEŞMENİN NERESİNDEYİZ?

Dünyevîleşme, sekülerizm kavramının Türkçe karşılığıdır. Her ne kadar  farklı tanımları yapılsa da dünyevîleşmeyi,  genel hatlarıyla…

3 saat ago
  • Ekonomi

LÜKS MARKALAR VE MARKA DÜŞKÜNLERİ ZORDAYMIŞ

Hürriyet’ten Hande Can’ın 22 Kasım 2024 tarihli yazısı bizim için hayra yorulur bir haber oldu.…

3 saat ago