islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5077
EURO
36,4331
ALTIN
2.962,75
BIST
9.144,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

İklim Değişikliğine Karşı Arıları Korumalıyız!

İklim Değişikliğine Karşı Arıları Korumalıyız!
21 Mayıs 2022 10:50
A+
A-

Arı ölümlerinde yangınlar kadar iklim değişikliği de etkili. Türkiye’deki arı ırklarının gen haritasını çıkaran araştırmacılar, iklim değişikliğine uyum sağlayabilecek genetik yapıya sahip arıların korunması gerektiğine dikkat çekiyor.

Dünya iklim değişikliğinin yakıcı etkileri ile boğuşurken, uzmanlar bu sancılı süreçte arı ırklarının korunması yönünde çağrıda bulunuyor. Türkiye’deki arı ırklarının gen haritasını çıkaran araştırmacılar, ancak her bir türün korunmasıyla geleceğin garanti altına alınabileceği uyarısında bulundu.

HAYATIN DEVAMI İÇİN
Küresel ısınma ve iklim değişikliği gezegenimiz için en büyük tehdit olmaya devam ediyor. İklim değişikliği birçok türün hayatını riske atarken, Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM), yaptıkları bir araştırma sonucu yayınladıkları raporda Türkiye’deki arı ırklarının iklim değişikliklerine karşı korunması gerektiğini bildirdi. Arı ırklarını korumanın doğal hayatın güvenliği için kaçınılmaz olduğu vurgulandı.

Yaşam zincirinin önemli halkası
Birleşmiş Milletler’in 2017’de kabul ettiği 20 Mayıs Dünya Arı Günü, dünyanın dört bir yanında çeşitli etkinliklerle kutlanıldı. Yeryüzünün en eski sakinlerinden biri olan arılar, gezegenimizde 300 bin yıldır doğal yaşam zincirinin önemli bir halkası olarak yer alıyor. Bugün dünyada yaklaşık 50 milyonun üzerinde arı kolonisi bulunduğu ve bunlardan 1 milyon tonun üzerinde bal elde edildiği bildirilmektedir.

İKLİME DAYANIKLI TÜRLER
Türkiye’nin çok iyi arı ırklarına sahip olduğunu dile getiren DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, “İklim değişikliğine uyum sağlayabilecek genetik yapıya sahip arı ırkları var. Bu ırkların korunması şart” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’deki arı ırklarının gen haritasını çıkardıklarını söyleyen uzman, “Farklı ırkları gen kaynağı olarak koruyacağız ki geleceğimizi güvence altına alabilelim” dedi.

TOPLU ÖLÜMLERE DİKKAT 
Meral Kekeçoğlu, arı ölümlerinde iklim değişikliklerinin yanı sıra yangınların da etkili olduğuna işaret ederek, buna yönelik çarelerin araştırılması gerektiğini kaydetti. Güneyde çok fazla arı kayıplarından bahsedildiğini aktaran Kekeçoğlu, “Arı ölümleri; arıcıların hastalıklarda yaptıkları yanlış uygulamalardan veya mücadelede geç kalmalarından kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.