Dr. Gøtzsche: İlaç Sektörü Mafyadan Da Beterdir
“Ölümcül Tıp ve Organizeli Suç Örgütü: Büyük İlaç Şirketleri Sağlımızı Nasıl Tehdit Etti?” kitabının yazarı Dinamiarkalı tıbbî araştırmacı Dr. Peter C. Gøtzsche, ilaç üreten şirketlere yıllarca danışmanlık yaptıktan sonra ilaç sektöründe gördüğü sahtekârlıkları gün yüzünü çıkartıp şu ifadelerde bulundu: “Çok az ilaç, hastalara gerçek anlamda yardımcı olabilmektedir. İlaç sektörü mafyadan daha beterdir.” Bu gerçekleri ifşa eden Dr. Peter C. Gøtzsche, kurucusu olduğu ve ilaç sektörünün sağlığa zarar verici eylem ve yöntemlerini araştıran Kopenhag’daki “Nordic Cochrane Center”den ihraç edildi.
İlaç Sektörü Sağlımızla mı Oynuyor?
Değerli okuyucularım;
Zaman zaman sağlığımız ile ilgili olarak yabancı kaynaklardan elde ettiğim yeni araştırmalar ve yeni bilgiler hakkında sizleri haberdar etmekteyim. Mesela fluorid ile ilgili yazım dikkatinizi çekmiş olabilir:
Bu yazımda ise size Dr. Peter C. Gøtzsche’nin çalışmaları hakkında sizleri bilgilendireceğim. 40 yıl önce İsveçli ilaç şirketi olan Astra’nın dış temsilcisi olarak kariyerine başlayan Dr. Peter C. Gøtzsche, dünyaca ünlü birçok büyük ilaç şirketinin klinik araştırmalarında bulunmuştur. Daha sonra birçok tıp uzmanı ile birlikte ilaç firmalarından bağımsız olarak ilaçların faydaları hakkında araştırmalar yapan “Nordic Cochrane Center” isimli bir merkez kurmuştur. Dünyaca en çok bilinen beş bilimsel dergide 70’in üzerinde bilimsel makalesi yayınlanmıştır.
Dr. Peter C. Gøtzsche’nin kaleme aldığı mezkûr yeni kitabını okuyunca bir ilaç şirketinin eroin satarak büyüdüğünü, başka bir şirketin artrit ilaçları hakkında yanlış bilgilendirmelerde bulunarak binlerce hastanın ölümüne sebebiyet vediğini, başka bir şirketin ise ABD Sağlık Bakanlığına bağlı Gıda ve ve İlaç Başkanlığını (FDA) ürettiği sakıncalı ilaçları hakkında yanlış bilgi vermekten dolayı 2,3 Milyar Dolar para cezasına çarptırıldığını öğrenebilirsiniz. Kitap, ilaç sanayisinin karanlık yönlerini ortaya çıkartarak, kimyasal ilaçların nasıl keşfedildiği, üretildiği, pazarlandığını ve denetlendiğini anlatmaktadır. “Mafya” benzetmesi ise satılan kimyasal ilaçların binlerce insanın ölümüne sebebiyet vermesi ile ilgilidir.
Kıymetli okuyucularım;
Dr. Gøtzsche’nin ilaç sektörüne yönelik dikkate alınması gereken iddialarını iyi anlayabilmek için, Alman “Süddeutsche Zeitung” gazetesine verdiği demecinin içeriğini de sizlere özet hâlinde takdim etmek istiyorum.
Ezcümle
Dr. Gøtzsche’nin 500 sayfadan oluşan kitabında hangi ilaç şirketlerinin susmaları karşısında hangi hekimlere rüşvet verdiğini, hangi köşe yazarlarını hakikatleri yazmamaları için tehdit ettiklerini, ilaçlar ile ilgili araştırma sonuçlarını nasıl manipüle ettiklerini, ilaçların olumlu etikilerini nasıl abartarak reklamını yaptıklarını ve sakıncalı ilaçların ölümcül yan etkilerini nasıl gizlediklerini tek tek ve ayrıntılı bir şekilde anlatmaktadır. İlaç şirketleri, çoğu zaman bilerek, kanunlara aykırı olarak sakıncalı ilaçlarını piyasaya sürmekte ve alacakları cezadan da çekinmemektedir. Çünkü elde ettikleri kâr, her zaman daha fazla olmaktadır.
İlaç şirketlerinin temsilcileri, (sakıncalı) ilaçlarını hastalarına tavsiye etmeleri ve reçetelere yazmaları karşısında doktorlara hediyeler verdiği bir gerçektir. Geçenlerde Almanya’da “Ratiopharm” isimli bir ilaç firmasının 3 bin civarında hekime hediye dağıttığı tespit edilmiştir. Hekimlere rüşvetin önlenmesi Alman hükümetinin koalisyon programına bile girmiştir.
Türkiye’de de bu yönde sakıncalı ilaçlardan hastaları koruyucu tedbirlerin alınması önemlidir. İlaçların sağlığa ne kadar faydalı olduğu bizzat o ilaçları üreten şirketlerin laboratuvar analizlerine güvenmemek gerekir. Haddizatında ilaçların piyasaya sokulmadan önce bu ilaçların tarafsız/bağımsız tıbbî araştırmalar merkezleri tarafından tetkik edilmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan bazı hastalıklara gerçekten iyi gelen ilaçlar, sadece üretici firmanın patent tekeli altında kalmamalıdır. Devlet, bu durumda ilgili ilaç şirketine sübvansiyonda bulunmalı ve faydası kesin olan bu ilacın üretim hakkı diğer firmalara da verilmeli ve yoksul hastalar da bu ilacı kolayca temin edebilmelidir.
En doğrusu Sağlık Bakanlığımız, alternatif tıpçılar dâhil ilgili uzmanları çağırarak, ilaç sektörünün denetimi ve sağlımızın geleceği için geniş çaplı bir SAĞLIK ŞURASI tertiplemesi ve vatandaşlarımızın lehine olabilecek kararları alıp bunları acilen hayata geçirmesidir.
Prof. Dr. Ali SEYYAR
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi
Rio’da uzlaşma için görüş birliği sağlanamadı. Toplantı sonrası Rio’da başarısız bir darbe girişimi oldu. Dünyayı…
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…
Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…
Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…
İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…