İletişim kişilerarasında gerçekleşen duygu, düşünce, bilgi ve haberlerin iletiminde canlı bir öğedir. İnsan iletişimi sözlü ve sözsüz olarak ikiye ayrılır. Sözsüz iletişim jest, mimikle ve duruşumuz gibi görünüşümüzle ifade edilir. Aynı zamanda İletişimin büyük bir kısmı hareket, duruş, konum ve mesafelerdir. Aslında sözlü iletişimde aktaramadığımız çoğu şeyi sözsüz iletişimde aktarmış oluruz. Beden diliyle ifade edilen bazı anlamlar kültürden kültüre, duygudan duyguya ya da cinsiyetten cinsiyete değişebiliyor. Örnek olarak kafayı iki yana sallamak Bulgaristan’da evet demekse Türkiye’de hayır demektir.
Beden dilini kullanmanın faydaları nelerdir? Beden dili iletişimde umursanmayan fakat önemli bir kilit noktasıdır. Kişi farketmeden beden diliyle söylemek istediğinin tersini aktarıyor olabilir. Beden dilinizi ve sözlü olarak dile getirdiğiniz niyetlerinizi daha uyumlu hale getirmek iletişimide güçlendirir. Beden dili ile kendimizi daha iyi anlatabiliriz ve iletişimi daha yapıcı, çözümleyici, sağlıklı hale getiririz. Aynı zamanda beden dilini kullanan insanlar karşısındaki kişiyle daha iyi empati kurarlar.
Bir örnek verecek olursak. Alışverişte tanıdığı biriyle karşılaşan kişi karşısındakine dinlediğini göstermek için “hıhı” ya da “anladım” gibi tepkiler veriyor. Fakat karşı taraf “Seni sıktıysam özür dilerim” der. Bu durum nasıl açıklanabilir? Tabi ki beden diliyle… Sözlü tepkilere dikkat edildiği halde beden dili kişiyi ele vermiştir.
Beden dilinizi ifşalayan en önemli ipuçları kontrol edemediğiniz kısımlardır. Vücut ve yüzdeki ifadeler söylenenlerden daha çok vurgulayıcı olabilir. Bu durumda insanlar sözlerden çok yüz ve vücuttaki bilinçsiz oluşan ifadelere dikkat eder.
Beden dilindeki hareketlerin anlamları nelerdir?