islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4915
EURO
36,2365
ALTIN
2.952,64
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

İletişimin Kalbi: Beden Dili

İletişimin Kalbi: Beden Dili
24 Mart 2022 10:21
A+
A-

İletişim kişilerarasında gerçekleşen duygu, düşünce, bilgi ve haberlerin iletiminde canlı bir öğedir. İnsan iletişimi sözlü ve sözsüz olarak ikiye ayrılır. Sözsüz iletişim jest, mimikle ve duruşumuz gibi görünüşümüzle ifade edilir. Aynı zamanda İletişimin büyük bir kısmı hareket, duruş, konum ve mesafelerdir. Aslında sözlü iletişimde aktaramadığımız çoğu şeyi sözsüz iletişimde aktarmış oluruz. Beden diliyle ifade edilen bazı anlamlar kültürden kültüre, duygudan duyguya ya da cinsiyetten cinsiyete değişebiliyor. Örnek olarak kafayı iki yana sallamak Bulgaristan’da evet demekse Türkiye’de hayır demektir.

Beden dilini kullanmanın faydaları nelerdir? Beden dili iletişimde umursanmayan fakat önemli bir kilit noktasıdır. Kişi farketmeden beden diliyle söylemek istediğinin tersini aktarıyor olabilir. Beden dilinizi ve sözlü olarak dile getirdiğiniz niyetlerinizi daha uyumlu hale getirmek iletişimide güçlendirir. Beden dili ile kendimizi daha iyi anlatabiliriz ve iletişimi daha yapıcı, çözümleyici, sağlıklı hale getiririz. Aynı zamanda beden dilini kullanan insanlar karşısındaki kişiyle daha iyi empati kurarlar.

Bir örnek verecek olursak. Alışverişte tanıdığı biriyle karşılaşan kişi karşısındakine dinlediğini göstermek için “hıhı” ya da “anladım” gibi tepkiler veriyor. Fakat karşı taraf “Seni sıktıysam özür dilerim” der. Bu durum nasıl açıklanabilir? Tabi ki beden diliyle… Sözlü tepkilere dikkat edildiği halde beden dili kişiyi ele vermiştir.

Beden dilinizi ifşalayan en önemli ipuçları kontrol edemediğiniz kısımlardır. Vücut ve yüzdeki ifadeler söylenenlerden daha çok vurgulayıcı olabilir. Bu durumda insanlar sözlerden çok yüz ve vücuttaki bilinçsiz oluşan ifadelere dikkat eder.

Beden dilindeki hareketlerin anlamları nelerdir?

  • Abartılı kafa sallamak karşındakine inanmadığın anlamına gelebilir.
  • Göz temasından kaçınmak yalan söylendiğinin, utandığını ve bir şeyler saklandığının göstergesi olabilir.
  • Başı ve vücudu öne eğmek, çenesini avucun içine almak, ellerini bir araya getirmek ve orantılı göz teması dinlemeye açık olduğunu ifade edebilir.
  • Kambur durmak utandığını belirtebilir.
  • Omuzları düşük ve başı öne eğik durmak hayat enerjisinin zayıflığını belirtebilir.