Mimar: Kalout Architect Studio
Yapım Yeri: Tahran, İran
Yapım Yılı: 2012
İmam Reza dini ve kültürel kompleksinin Tahran’ın kültürel bölgesinde konumu, projeyi sosyal etkileşim ve farklı nesillerin ve sosyal grupların katılımı için kentsel bir alan yaratmaya yönlendirmiştir.
Farklı sosyal gruplar arasındaki korelasyon ve karşılıklı ilişki ve yeni neslin komplekste varlığını teşvik etme ana fikri; birlik ve sosyal uyumun sembolü olarak kenetlenen eller fikriyle şekillenen kompleksin son biçimine yansır. Bu ana formun ardından, binanın yan kanatları ek işlevlerle birlikte yerden yükselerek zemine yaslanan görsel olarak yenilikçi bir form oluşturmuştur.
Kompleksin ana formu, dini bir mekanın ihtişamıyla, Yaratıcı ile bağlantı kurmak ve kubbenin sembolik formunu hissetmek için çok eski bir tutkuyu yerine getirmek için eşsiz bir deneyim fırsatı sunar. Bu dolaysız ve açıklayıcı bağlantı, Pers mimarisinin özelliklerinden biri olarak, kullanıcıların dış kalabalıktan uzaklaşmasını ve binayı sakin bir mekanda algılamasını sağlayan batık bir avlu tarafından da oluşturulmuştur. Ayrıca suyun varlığı tasarımın şeffaflığını arttırmaktadır.
Bu mekan sadece gündelik hayattan ayrılmayı mümkün kılmakla kalmaz, aynı zamanda anlam aktarım sürecine de katılır. Külliye cami, sanat galerisi, kitapçı, kahvehane, amfi tiyatro ve bilişim merkezi gibi çeşitli işlevsel alanlardan oluşmaktadır ve hepsi birleşik bir biçimde tasarlanmıştır. Ayrıca, çevredeki kentsel alanları projeye genişletmek ve projeye hayat vermek için kompleksin yanında yan koridorlar ile kullanıcının varlığı ve farklı mekanlardaki olası hareketleri arttırılmıştır.
Projenin yapımında, kullanıcıların İslam ve Fars mimari tarihinden hatıralarını uyandırmak için sosyal kimliklerine bazı göndermeler yapılmıştır. Koridorların duvarlarında kullanılan tuğlalar ve camlar, topraktan ışığa doğru yükselen sembolik hareketi ifade eder.
Ana kubbeyi kaplayan el yapımı cam, Allah’ın isimleriyle işlenmiştir ve dualarla yüz yüze bağlantıdan başlayıp kubbe boyunca göğe ulaşır.