Birleşik Krallık Uzay Ajansı, bu ayın başlarında uzay araştırmaları için nükleer enerjili itici güç geliştirmek amacıyla havacılık şirketi Rolls-Royce ile birlikte çalışacağını duyurdu. İki İngiliz kuruluşu nükleer enerjiyle çalışan uzay yolculuğu üzerine çağdaş bir çalışma yapmak için bir araya geliyor. Lüks otomobil markasıyla karıştırılmaması gereken Rolls-Royce, bir havacılık ve uçak motoru şirketidir. Her iki taraf da çalışmanın ideal olarak uzayın bilinmezliğine her zamankinden daha derinlere giden daha uzun görevlerle sonuçlanacağını ifade ediyor. Basın açıklamasında, nükleer enerjinin aynı zamanda güneş enerjisi ihtiyacını da azaltacağı belirtildi, bu da güneşten uzaklaşılan uzayda daha derine gidilmesini zorlaşıyor. Geleneksel uzay araçları, yolculuklarında onlara güç sağlayan güneş panellerine ve yakıt hücrelerine sahip, ancak nükleer jeneratörler bu geleneksel seçeneklerden daha güvenilir bir yakıt kaynağı sunuyor.
Nükleer güç tahrikiyle uzay yolculuğu ilk olarak, 1950’lerde ABD, basın açıklamasına göre mini atom bombalarıyla itilen bir roket yapmayı denedi. Orion Projesi adı verilen bu yaklaşım sonra terk edildi. Bununla birlikte, bu modern çalışma, uzay yolculuğunda daha fazla ilerleme sağlamayı ve Dünya’dan başka bir yere gitme süresini büyük ölçüde kısaltmayı umuyor. İki kuruluş, bu tür bir itiş gücünün Mars’a seyahat süresini yarıya indireceğini iddia ediyor. Bu, bir geminin kimyasal itiş gücüne kıyasla 3-4 ayda orada olabileceği anlamına gelir. Daha sürdürülebilir olmanın ötesinde derinlere yolculuk yapmak için daha fazla çalışma gerekiyor.
Bununla birlikte, artan verimlilik, bu görevlerin olumsuz çevresel etkisinde bir azalma anlamına da gelebilir. Çoğu hava ve uzay yolculuğu çevreye zararlı, ancak denkleme küçük nükleer jeneratörler ekleyerek, bir uzay görevinin genel ayak izini azaltma potansiyeli var. Astronotların kendileri için, nükleer enerjili tahrikle ilgili doğrudan sağlık yararları da var. Uzaydaki toplam zaman önemli ölçüde azalacağından, görevi yöneten kişiler daha az radyasyona maruz kalacaktı. Astronotlar Dünya’dan ne kadar uzaklaşırsa, o kadar çok radyasyona maruz kalırlar, yani Mars’a diyelim ki derin uzaya yapılacak bir görev, astronotları sağlıksız miktarda radyasyona maruz bırakır. İdeal olarak, nükleer enerjiyle seyahat etmek hızı artırması sayesinde bunu çözecek. Rolls-Royce, araştırmanın altı ay süreceğini ve on yıl boyunca uygulanacağını tahmin ettiğini açıkladı.