islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4787
EURO
36,2260
ALTIN
2.957,05
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

İnsan nedir? II

İnsan nedir? II
24 Temmuz 2017 14:24
A+
A-

Bir önceki sohbetimizde başladığımız sorgulamamıza devam edelim.

Soralım… İnsan Nedir, Niçin Yaratılmıştır?

c. İnsan ibadet için yaratılmış varlıktır.

Sorgulayan fakat sorgulanamaz lütufkâr bir Rab olan Yaratıcımız insanı tanımlamak için, niçin yarattığını da şöylece açıklıyor:

“Biz insanları ve insanlar gibi iradeli varlıklar kıldığımızı cinleri, başka değil yalnızca bana ibadet etsinler diye yarattım.” (Zâriyat 56)

Niçin yarattığın bir diğer âyette de şöyle açıklıyor:

“Hangilerinizin daha güzel ameller yapacağını denemek için ölümü ve hayatı yaratan Allah’tır. O, karşı konulamaz güç sahibidir ve pek bağışlayıcıdır.”

Evet, İnsan; yeryüzünde yaratıcısına ibadetle yükümlü kılınmış varlıktır. İbadet Rabbimizin her bir emrine itâat ve her bir yasağından sakınmadır. Buna göre, güzel ameller yapma, yükümlü kılındığımız ibadet görevimizdir.

Soralım…İnsan Nedir, Niçin Yaratılmıştır?

d. İbadet için yaratılan insan ayı zamanda Halîfe kılınmış varlıktır.

Bir diğer anlatımla insan Rabbinin emirleri ve yasaklarını yaşamak yanısıra yaşatmakla da yükümlü kılınmıştır. Yaşamak ve yaşatmak…

İnsan Sorumludur

İnsan yaşadığı toplumda, toplumun akışından gücü ölçüsünde sorumludur. Bana ne diyemez. Eşinden sorumludur, çocuklarından sorumludur, torunlarından sorumludur, akrabasında ve komşularından sorumludur ve de ilişkide bulunduğu insanlardan sorumludur, pek tabii ki gücü ölçüsünde sorumludur.
Ergenlik çağına ulaşan her bir insan Rabbimize karşı sorumludur. Biz tebliğ ederiz. Peygamberlerin görevi de yalnızca tebliğ olmuştur. Ötesi yoktur.

Kişi kulluğunun idraki içinde görevlerini üstlenirse ebedi âlemin güzelliklerine erer. Ama gel gör ki Kur’anî açıklamaları dinlemeyen insan, kendisini başıboş bir varlık gibi görüyor ve niteliyor. Rabbimiz de şöylece uyarıyor:

İnsan kendisinin başıboş bırakılacağını mı zannediyor?”(Kıyame 36)

“Biz insanı karışık bir maddeden yarattık, onu deniyoruz. Bunun için de, onu gerçekleri dinleyebilir ve görebilir kıldık. Ona (Peygamberler ve kitaplar göndererek)Dosdoğru yolları açtık, artık irade insanda. Dilerse şükredici bir kul olacak, dilerse nankör bir kul.” (İnsan 2-3)

Soralım… İnsan Nedir?

e. Kur’an zaviyesinden Yaradan’ımızın açıklamaları ışığında baktığımız zaman özetleyebileceğimiz bir gerçek de şudur:

İnsan, hizmet edilmesi ve mutlu kılınması Cennet’e; mutsuz edilmesi, hakları ve özgürlüklerine tecavüz edilmesi ise Cehennem’e yol kılınmış varlıktır.

Bakınız; rahmeti bol olan Rabbimizin kulluk denemesi gereği bize verdiği emirler ve yasakların büyük bir kısmı biz insanlara yöneliktir. Mesela tebessümden başlayın, doğru söz, adalet, af, yardım ve benzerleri… Sevgili kardeşlerim; bizlerin ibadet görevleri olan bu görevler ve benzeri onlarcası kime yöneliktir? İnsana yöneliktir. Demek ki insana yönelik emirlerin yapılmasıyla ebedi hayatın saadeti, Cennetleri kazanılır.

Bir de haramlara bakalım faiz, yalan, zulüm, aşağılama, gıybet, işkence, öldürme… Bütün bunlar ve benzerleri de insanlara yöneliktir. İnsana yönelik olan bu haramlar işlenerek ve böylece zarar verilerek insan mutsuz kılınırsa Cehennem yollarını hazırlanmış olur.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.