Yeryüzünde insana zarar vermek için harekette geçecek hiçbir varlık yoktur. Kasırgalar, hortumlar, seller, depremler bunlar bile rastlantı değil. Kobralar, balinalar, filler, akrepler…hepsi bizim için ve bir amaçla yaratıldı ve yaratılıyor.
Taha Sûresinin 50. ayetinde müthiş bir bilgi verilir bize.
“Bizim Rabb’imiz”, var olan her şeye yaratılışındaki temel özellikleri armağan eden ve her varlığı kendi yaratılışındaki amaç ve hikmete uygun niteliklerle donatan, onları daima iyiye ve güzele doğru yönlendirerek her şeye hedefini ve yolunu gösteren yüce Allah’tır. Kulağa duymayı, göze görmeyi, balığa yüzmeyi, kelebeğe uçmayı, toprağa bitki çıkarmayı ve ağaca çiçek açıp meyve vermeyi öğreten Allah, işte bize de ayetleriyle Kendisine kulluk etmeyi öğretiyor.“
Bu ayete göre Allah yarattığı her bir varlığın varlığına yaşamı ve görevi ile alakalı hayati bilgileri kodluyor.
Eğer insanoğlu yaratılan varlıkların yaradılış sebeplerine tecavüz etmezse hiç bir varlık insana zarar vermez, veremez. Çünkü her varlık insan için yaratıldığından insanı tanır.
Dağlar tanır mı? Tanır. Taşlar tanır mı? Tanır. Akrepler tanır mı? Tanır. Aslanlar tanır mı? Tanır.
Eğer insan oğlu haddini bilmez, kendisi için yaratılan varlıkların yaradılış nedenlerine olumsuz şekilde müdahale ederse o zaman zarar verirler.
Onun için bir hadis-i şerif’te şöyle buyrulur:
“Bir insan bilinçle, inanarak “Allah’ın adıyla” der ve varlıkların yaratılış düzenine müdahale etmeksizin atılım yaparsa yeryüzünde ve gökteki hiçbir varlık ona zarar veremez.”
Bizler de yaşadığımız doğal çevremizde Yaradan’ın mahlûkuyuz. Doğal çevre de kullukla yükümlüdür, biz de kullukla yükümlüyüz. Hayatımızı kulca yaşamaya çalışırsak hem dünyamıza istikrar hem de ahiretimize mutluluk sağlamış oluruz.
Bir Bilgenin sohbetinden…
MİRATHABER.COM -YOUTUBE-