Recep, Şaban, ramazan derken; ramazanı da kurbanı da uğurladık ve iki bayramı da bitirdik. Gerçekten bayramlar bitti mi? yoksa bayramların içimize ektiği iyi, doğru ve güzel değerleri, bir bayrak gibi, bir sembol ve köşe taşları/ yol işaretleri gibi hayatımıza dikdik mi?
Bu değerlerin temelini oluşturan; 1) İmandır/İnsana güven veren ve güvenilen karakteridir. 2) Takvadır/sorumluluk, ödev bilinci ve duyarlı davranıştır. Bunlar asla bir söylem veya bir görüntü değildir. Bilakis eyleme dönüş heyecanı ve hareketi taşıyan içten gelen samimi niyet ve davranıştır.
İnsanın fabrika ayarlarının/ahlakının kalitesini artıran;
1) Sahibini güvenli kılan İMAN,
2)Başkalarının mutluluğunda rol alan, duyarlılık, sorumluluk ve ödev bilincimizdir/TAKVA’mızdır.
Nitekim hem vahyin, hem de hz. Rasulullah’ın geliş amacı, bu ahlâkî kaliteyi artırmaktı.
انما بعثت لأتمم مكارم الأخلاق=
Ben ahlakın kalitesini artırmak yükseltmek için gönderildim.” (Sünenü’l-Beyhakî,10/191,
(hn.20571)
İşte kaliteli ahlak, sahibini;
1)İYİ, İYİ, İYİ İNSAN YAPAR. İnsan ancak iyilikleriyle insandır. Kötünün nesi olur ve kötü ne yapar? yapsa yapsa ancak kötülük yapar. Yaptığından da varlık ve insanlık sadece zarar görür.
2)DOĞRU, DOĞRU, DOSDOĞRU İNSAN YAPAR. Yalan-yanlışdan ne hayır doğar ne de umut yeşerir. Söylediği yalan, yaptığı yanlış. Böylesinden ne beklenebilir ki? Sadece aldatır, kandırır, ayakta uyutur.
3)GÜZEL, GÜZEL, GÜZEL İNSAN YAPAR kaliteli bir ahlâk. Sözü güzel, işi güzel ve güzellikler saçan üst insan yapar sahibini.
Öyleyse iyi ol, iyilik yapmaya devam et, iyilik yaptığın toplum ve şahıs o iyiliğe layık olmasa bile SEN İYİ OLMAYA, İYİLİK YAPMAYA LAYIKSIN. Çünkü iyilik yapma, kabiliyetimiz yaratılıştan
fıtratımıza konmuştur.
Allah var ettiği her şeyi, iyi yaratandır. İnsanı da iyi yarattığı gibi iyilikleri artırıcı, yeryüzünün halifesi yaptı. O halde âleme dokunmak gibi bir sorumluluğumuz ve bir ev ödevimiz var. Kendi kendimize sorduğumuz; “ Başka insanlar için ne yaptım?” sorusuna olumlu bir cevap verebildiğimizde hayatımız anlam kazanır ve iyi insan oluruz.
Ey insan! iyilik, doğruluk ve güzellik seninle başlar ve sende biter. Unutma ki, dünyayı iyilik kurtaracak. Ve eğer sen bu yarışta yoksan, dünya hep bir eksik…
“İyilik ve kötülüklerden korunma hususunda birbinizle yardımlaşın, günah ve düşmanlık hususunda ise asla yardımlaşmayın.”(Mâide,5/2)
İyiliği, sorumluluğu duyarlılığı senden istenmeden yap! tıpkı güneş gibi… Ama aklın, iraden ve vicdanın, iyiliğe el uzatmıyorsa, hele bir dur! hiç olmazsa kötülük yapma! Çünkü kötülük bir tohumdur. Gün gelir yeşerir, yeşerir de seni yutan, yok eden, seni sen olmaktan çıkaran sinsi bir düşman olur.
Şunu sakın unutmayalım ki, İyilik, insanın emniyet subabıdır, kazadan, beladan korur insanı..
NURİ ÇALIŞKAN
MİRATHABER.COM -YOUTUBE-