Kurân ve sahih sünnet Hz. Âdem’le Havvanın yeryüzü hayatına nerede başladıklarına ilişkin açık ve kesin bir bilgi vermemektedir. Ancak Kurân’ın işaretleri Mekke’yi ve Arafat’ı göstermektedir.
Kur’ân’a göre Hz. Âdem ilk insan ve ilk peygamberdir. Mekke ise Ümmül- Kura (yeryüzünde ilk toplumsal hayatın kendisinde başladığı) şehirlerin anası kenttir. Yeryüzünde Allâh’a ibâdet edilmek için kurulmuş ilk mâbed Kâbe de Mekke’dedir. (175)
Bu Kur’âni bilgilerden hareketle şöylece bir değerlendirme yapabiliriz; İlk insan ve peygamber olan, uzun süre yaşamış bulunan Hz. Âdem ve çocukları ilk toplumsal hayatı başlatarak şehirlerin anası olan Mekke’yi kurmuşlar ve ilk mabed olan Kâbe’yi de burada bina etmişlerdir. Kur’ân’ın, Hz. İbrâhim’in Kâbe’nin temellerini yükselttiğini, Hâcer’le oğlu İsmâil’i ekinsiz bir arazide bırakırken oranın Beyt-i Muharrem’in yanı olduğunu bildiğini açıklaması da Kâ- be’nin Hz. Âdem’le oğulları tarafından yapıldığı görüşünü teyid etmektedir. (176)
Doğrusunu Allâh bilir, kabul edilebilecek en makul ve Kurân’a uygun görüş bu olsa gerektir.
Kaldı ki Hz. Âdem’in Safâ’ya, Havva’nın da Merve’ye indirildiği (177) ve Kâbe’nin Hz. Âdem tarafından bina edildiği ve Tavaf’ın onunla başladığı178 şeklindeki görüşler literatürümüzde özellikle de kaynak tefsirlerimizin Âl-i İmran sûresinin ilgili 96. âyetinin açıklamasında yer verilen görüşlerdir. Bu görüşleri özetleyen rivayet şöyledir;
“Allâh, Cibril’i Hz. Âdem’le Havva’ya göndererek Kâbe’yi bina etmelerini emretti. Onlar da yapıverdiler.” (179)
Biz vakfesiyle birlikte Arafat’ı insanın, insanlık değerini Meleklere kanıtlaması için düştüğü yerden ayağa kalkması olarak değerlendirdiğimiz için Arafat’ı ilk insanın hayata düşüşle başladığı alan olarak kabul ediyoruz. Bu kabul vakfe için Arafat’ın seçiliş nedenini de makul bir şekilde açıklamaktadır.
Bilme-tanıma manasına gelen Arafat’a, bu ismin verilmesini, Hz. Âdem’le Havva’nın yeryüzü hayatını burada bilip tanımalarına veya burada birleşmelerine bağlayan rivayet de bizi doğrulamaktadır. (180)
175 Al-i İmran 59, 33, 97, Şura 7
176 Bakara 127, İbrâhim 37, Buhârî Enbiya 9
177 İbn-i Ebi Hatun Tefsirul-Kur’ân 1/131
178 F.Razi Bakara 199
MİRATHABER.COM -YOUTUBE-