Gündem

İNSANIN YERYÜZÜ HAYATI NEREDE BAŞLAMIŞTIR

Kurân ve sahih sünnet Hz. Âdem’le Havvanın yeryüzü hayatına nerede başladıklarına ilişkin açık ve kesin bir bilgi vermemektedir. Ancak Kurân’ın işaretleri Mekke’yi ve Arafat’ı göstermektedir.

Kur’ân’a göre Hz. Âdem ilk insan ve ilk peygamberdir. Mekke ise Ümmül- Kura (yeryüzünde ilk toplumsal hayatın kendisinde başladığı) şehirlerin anası kenttir. Yeryüzünde Allâh’a ibâdet edilmek için kurulmuş ilk mâbed Kâbe de Mekke’dedir. (175)

Bu Kur’âni bilgilerden hareketle şöylece bir değerlendirme yapabiliriz; İlk insan ve peygamber olan, uzun süre yaşamış bulunan Hz. Âdem ve çocukları ilk toplumsal hayatı başlatarak şehirlerin anası olan Mekke’yi kurmuşlar ve ilk mabed olan Kâbe’yi de burada bina etmişlerdir. Kur’ân’ın, Hz. İbrâhim’in Kâbe’nin temellerini yükselttiğini, Hâcer’le oğlu İsmâil’i ekinsiz bir arazide bırakırken oranın Beyt-i Muharrem’in yanı olduğunu bildiğini açıklaması da Kâ- be’nin Hz. Âdem’le oğulları tarafından yapıldığı görüşünü teyid etmektedir. (176)

Doğrusunu Allâh bilir, kabul edilebilecek en makul ve Kurân’a uygun görüş bu olsa gerektir.

Kaldı ki Hz. Âdem’in Safâ’ya, Havva’nın da Merve’ye indirildiği (177)  ve Kâbe’nin Hz. Âdem tarafından bina edildiği ve Tavaf’ın onunla başladığı178 şeklindeki görüşler literatürümüzde özellikle de kaynak tefsirlerimizin Âl-i İmran sûresinin ilgili 96. âyetinin açıklamasında yer verilen görüşlerdir. Bu görüşleri özetleyen rivayet şöyledir;

“Allâh, Cibril’i Hz. Âdem’le Havva’ya göndererek be’yi bina etmelerini emretti. Onlar da yaverdiler.” (179)

Biz vakfesiyle birlikte Arafat’ı insanın, insanlık değerini Meleklere kanıtlaması için düştüğü yerden ayağa kalkması olarak değerlendirdiğimiz için Arafat’ı ilk insanın hayata düşüşle başladığı alan olarak kabul ediyoruz. Bu kabul vakfe için Arafat’ın seçiliş nedenini de makul bir şekilde açıklamaktadır.

Bilme-tanıma manasına gelen Arafat’a, bu ismin verilmesini, Hz. Âdem’le Havva’nın yeryüzü hayatını burada bilip tanımalarına veya burada birleşmelerine bağlayan rivayet de bizi doğrulamaktadır. (180)

175  Al-i İmran 59, 33, 97, Şura 7

176  Bakara 127, İbrâhim 37, Buhârî Enbiya 9

177  İbn-i Ebi Hatun Tefsirul-Kur’ân 1/131

178  F.Razi Bakara 199

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

 

 

Recent Posts

  • Makale

RABBİM’İN HİKMETİNE BAKIN Kİ!

Eğer denizler mürekkeb, ormanlar kalem olsa, Rabbimin nimetlerini saymakla, yazmakla bitiremezdik. Ve yarattığı herşey’in, kendine…

7 saat ago
  • Gündem

Yahya Sinvar’ın Şehadeti İddiaları: İsrail ve Hamas’tan Farklı Açıklamalar

Yahya Sinvar'ın Şehadeti İddiaları: İsrail ve Hamas'tan Farklı Açıklamalar İsrail'den Yahya Sinvar İddiası İsrail medyası,…

9 saat ago
  • Gündem

Depremler: Bilimsel Gerçekler ve İlahi İkazın Mesajı

Depremler: Bilimsel Gerçekler ve İlahi İkazın Mesajı Depremler Nasıl Oluşur? Depremler, yer kabuğundaki ani kırılmalar…

14 saat ago
  • Gündem

Kanser, Meğerse Hastalık Değilmiş

Kanser, Meğerse Hastalık Değilmiş ilim İnsanlarından Tarihi Keşif: Kanser Hastalık Değil, Dosttur!   Kanserin Öldürücü…

15 saat ago
  • Gündem

Sivas’ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Gerçekleşti

Sivas'ta 17 Ekim 2024'te sabah saatlerinde, 4,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre,…

18 saat ago
  • Gündem

ERDAL İNÖNÜ: TANRI’YA İNANMAK İSTİYOR YOK OLMAK İSTEMİYORUM

ERDAL İNÖNÜ, yıllar önce KÖPRÜ dergisinde kendisiyle yapılan söyleşide “Ölüm ve ölüm ötesi hayat hakkında…

18 saat ago