British Medical Journal’da yayınlanan yeni bir çalışma, Irak’ta yıllarca süren savaş ve çatışmaların antibiyotik direncinde aşırı bir artışa yol açtığı sonucuna vararak, bunun Arap bölgesinden dünyanın geri kalanına yayılması konusunda uyarıda bulundu.
Araştırmacılar, Irak’ta antibiyotik direncindeki artışın nedeninin, kötü bir sağlık altyapısı, ilaç kıtlığı, sınırlı kaynaklar, yüksek düzeyde ağır metal kirliliği ve kötü sanitasyondan kaynaklanabileceğini açıkladı.
Araştırmacılara göre patlayıcılar büyük miktarda kurşun ve cıva içerdiğinden, silahlarda kullanılan ağır metaller hala çevrede bulunmaktadır. Irak, 1980’lerden bu yana, belirli antibiyotik direnci kalıplarına sahip patojenlerin ortaya çıkması ve yayılmasıyla aynı zamana denk gelen bir dizi çatışmaya tanık oldu. Bu, antibiyotik direncinde düşüşe neden oldu.
Onlarca yıldır araştırmacılar, antibiyotik direncinin gereksiz aşırı kullanımdan kaynaklandığına inanıyorlardı, ancak yeni araştırmalar, antibiyotiğe dirençli bakteri veya mikropların gelişimine katkıda bulunabilecek birçok başka faktör olduğunu gösteriyor.
Bu etkenler arasında ağır metallerle kontaminasyon veya sağlık sektöründe yaygın olarak kullanılan kuaterner amonyum bileşikleri içeren dezenfektanların kullanımı yer almakta olup, birçok bakteri türünün ağır metal toksisitesiyle mücadele için direnç geliştirdiği kanıtlanmıştır.
Araştırmacılar milyonlarca gereksiz ölümü önlemek istiyorsa, silahlı çatışmanın antimikrobiyal direncin yükselişi üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkisini anlamanın acil bir ihtiyaç olduğunu söylüyor ve antimikrobiyal direnç ile çatışma arasındaki bağları anlamanın önemini vurguluyor.
Çeviri: Tuğba Hamarat
Kaynak: www. asharq.com