islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4751
EURO
36,2672
ALTIN
2.955,33
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

İran, yaptırımların etkisini azaltmak için kripto madenciliği kullanıyor

Yeni bir çalışma, tüm bitcoin madenciliğinin yaklaşık yüzde 4,5’inin İran’da gerçekleştiğini ve ülkenin ithalat satın almak ve yaptırımların etkisini azaltmak için kullanılabilecek kripto para birimlerinde yüz milyonlarca dolar kazanmasına izin verdiğini açıkladı.

İran, yaptırımların etkisini azaltmak için kripto madenciliği kullanıyor
Mirat Haber Ajansı

Yeni bir çalışma, tüm bitcoin madenciliğinin yaklaşık yüzde 4,5’inin İran’da gerçekleştiğini ve ülkenin ithalat satın almak ve yaptırımların etkisini azaltmak için kullanılabilecek kripto para birimlerinde yüz milyonlarca dolar kazanmasına izin verdiğini açıkladı. Blockchain analitik firması Elliptic’in rakamlarına göre, şu anki madencilik seviyesinde, İran’ın bitcoin üretimi, yılda 1 milyar dolara yakın gelir elde ediyor. İranlı yetkililer konu hakkında hemen yorum yapmadı. Amerika Birleşik Devletleri, İran’a ülkenin petrol, bankacılık ve denizcilik sektörlerinden gelenler de dahil olmak üzere tüm ithalatı yasaklayan neredeyse tam bir ekonomik ambargo uyguluyor. Kesin rakamların belirlenmesi çok zor olsa da, Eliptik tahminler, Nisan 2020’ye kadar Cambridge Alternatif Finans Merkezi tarafından bitcoin madencilerinden toplanan verilere dayanıyor. İran’ın devlet kontrolündeki elektrik üretim şirketinin Ocak ayında yaptığı açıklamalar, 600 MW’a kadar çıktığını söyledi.

İran merkez bankası bitcoini yasaklıyor

Bitcoin ve diğer kripto para birimleri, madencilik olarak bilinen bir süreçle oluşturulur. Karmaşık matematik problemlerini çözmek için birbirleriyle rekabet eden güçlü bilgisayarlar içerir. Süreç son derece enerji yoğun ve genellikle İran’ın zengin olduğu petrolün ürettiği elektriğe dayanıyor. Yerel medya raporlarına göre ülkenin merkez bankası, para birimleri karaborsada yaygın olarak bulunmasına rağmen, denizaşırı madencilik yapan bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin ticaretini yasaklıyor. İran, son yıllarda kripto madenciliğini resmi olarak bir endüstri olarak tanıdı, ona ucuz güç sağladı ve madencilerin mayınlı bitcoinlerini merkez bankasına satmalarını istedi. Ucuz enerji olasılığı, özellikle Çin’den daha fazla madenciyi ülkeye çekti. Tahran, İran’da mayınlı kripto para birimlerinin yetkili malların ithalatı için ödeme yapmasına izin veriyor. Araştırmaya göre, İran’daki madenciler tarafından kullanılan elektriğin, her yıl yaklaşık 10 milyon varil ham petrol eşdeğerini, yani 2020’de toplam İran petrol ihracatının yaklaşık yüzde 4’ünü üretmesi gerekecek. Çalışma, İran devletinin bu nedenle ticaret ambargolarını atlatmak için Bitcoin madenciliği sürecini kullanarak enerji rezervlerini küresel pazarlarda etkin bir şekilde sattığını gösteriyor. Bununla birlikte, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde kripto para birimi hizmetleri sunmaya başlayan finans firmalarının, İran bitcoin madenciliğinde anlaşmaya maruz kalmaları durumunda potansiyel yaptırımları dikkate almaları gerektiğini ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.