İran, yaptırımların etkisini azaltmak için kripto madenciliği kullanıyor

Mirat Haber Ajansı

Yeni bir çalışma, tüm bitcoin madenciliğinin yaklaşık yüzde 4,5’inin İran’da gerçekleştiğini ve ülkenin ithalat satın almak ve yaptırımların etkisini azaltmak için kullanılabilecek kripto para birimlerinde yüz milyonlarca dolar kazanmasına izin verdiğini açıkladı. Blockchain analitik firması Elliptic’in rakamlarına göre, şu anki madencilik seviyesinde, İran’ın bitcoin üretimi, yılda 1 milyar dolara yakın gelir elde ediyor. İranlı yetkililer konu hakkında hemen yorum yapmadı. Amerika Birleşik Devletleri, İran’a ülkenin petrol, bankacılık ve denizcilik sektörlerinden gelenler de dahil olmak üzere tüm ithalatı yasaklayan neredeyse tam bir ekonomik ambargo uyguluyor. Kesin rakamların belirlenmesi çok zor olsa da, Eliptik tahminler, Nisan 2020’ye kadar Cambridge Alternatif Finans Merkezi tarafından bitcoin madencilerinden toplanan verilere dayanıyor. İran’ın devlet kontrolündeki elektrik üretim şirketinin Ocak ayında yaptığı açıklamalar, 600 MW’a kadar çıktığını söyledi.

İran merkez bankası bitcoini yasaklıyor

Bitcoin ve diğer kripto para birimleri, madencilik olarak bilinen bir süreçle oluşturulur. Karmaşık matematik problemlerini çözmek için birbirleriyle rekabet eden güçlü bilgisayarlar içerir. Süreç son derece enerji yoğun ve genellikle İran’ın zengin olduğu petrolün ürettiği elektriğe dayanıyor. Yerel medya raporlarına göre ülkenin merkez bankası, para birimleri karaborsada yaygın olarak bulunmasına rağmen, denizaşırı madencilik yapan bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin ticaretini yasaklıyor. İran, son yıllarda kripto madenciliğini resmi olarak bir endüstri olarak tanıdı, ona ucuz güç sağladı ve madencilerin mayınlı bitcoinlerini merkez bankasına satmalarını istedi. Ucuz enerji olasılığı, özellikle Çin’den daha fazla madenciyi ülkeye çekti. Tahran, İran’da mayınlı kripto para birimlerinin yetkili malların ithalatı için ödeme yapmasına izin veriyor. Araştırmaya göre, İran’daki madenciler tarafından kullanılan elektriğin, her yıl yaklaşık 10 milyon varil ham petrol eşdeğerini, yani 2020’de toplam İran petrol ihracatının yaklaşık yüzde 4’ünü üretmesi gerekecek. Çalışma, İran devletinin bu nedenle ticaret ambargolarını atlatmak için Bitcoin madenciliği sürecini kullanarak enerji rezervlerini küresel pazarlarda etkin bir şekilde sattığını gösteriyor. Bununla birlikte, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde kripto para birimi hizmetleri sunmaya başlayan finans firmalarının, İran bitcoin madenciliğinde anlaşmaya maruz kalmaları durumunda potansiyel yaptırımları dikkate almaları gerektiğini ifade etti.

Recent Posts

  • Makale

COP 29, G20’DERKEN..

Rio’da uzlaşma için görüş birliği sağlanamadı. Toplantı sonrası Rio’da başarısız bir darbe girişimi oldu. Dünyayı…

7 dakika ago
  • Gündem

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Gallant İçin Yakalama Kararı Çıkardı!

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'de işlenen savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski…

8 saat ago
  • Gündem

KUR’ÂN ARAŞTIRICISIYDI BEL’AM MI OLDU!

Bu video bize BELAM başlığı ile gönderildi. BEL’AM için Diyanet İslam Ansiklopedisine baktığımızda şu açıklamayı…

9 saat ago
  • Gündem

YALNIZCA VE SADECE MİLLETİMİZİN ASKERLERİNE MUHTACIZ

Seçilmiş Cumhurbaşkanımızın katıldığı merasimden sonra bir gurup teğmenin sonradan korsan yeminle Mustafa Kemal’in askerleriyiz diyerek…

12 saat ago
  • Gündem

İBB Meclisi’nde İstanbul’da Suya Her Ay Zam Yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde alınan kararla su fiyatlarına %17,5 zam yapıldı ve her ay…

13 saat ago
  • Gündem

Marmara’da Lodos: Deniz Ulaşımı Olumsuz Etkilendi

İstanbul' da Şiddetli lodos, Marmara Bölgesi'nde deniz ulaşımını sekteye uğratmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa ve…

14 saat ago