islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4768
EURO
36,3253
ALTIN
2.957,23
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

İran yerli ve milli süper bilgisayarların en güçlüsünü inşa etti

Tahran Emirkebir Teknoloji Üniversitesince geliştirilen efsanevi kuş Simurg adını taşıyan süper bilgisayarın hızının iki ay içinde 1 petaflop’a çıkması bekleniyor. Dünyadaki ileri örnekleriyle yarışacak 10 petaflopluk sonraki sürümüne genç yaşta göğüs kanserine yenilen, uluslararası Field ödüllü ilk kadın matematikçi Meryem Mirzahani’nin adı verilecek.

İran yerli ve milli süper bilgisayarların en güçlüsünü inşa etti
A+
A-

İran, Tahran’daki Emirkebir Teknoloji Üniversitesi tarafından geliştirilen Pers kuşun Simurg adını taşıyan süper bilgisayar, şu anda 0,56 petaflop performans kapasitesine sahip, iki ay içinde 1,0 petaflop’a ulaşacak. 10 petaflopu hedefleyen yeni sürümü de 40 yaşında göğüs kanserinden vefat eden, uluslararası Field madalyalı ilk kadın olan Stanford Üniversitesi profesörü Meryem Mirzahani’nin adı verilecek.

Mirat Haber Ajansı

İran, Tahran’daki Emirkebir Teknoloji Üniversitesi tarafından yurt içinde geliştirilen bugüne kadarki en güçlü süper bilgisayarı açıkladı. Efsanevi Pers kuşunun adını taşıyan Simurg adlı süper bilgisayar, şu anda 0,56 petaflop performans kapasitesine sahip ve iki ay içinde 1,0 petaflop‘a ulaşacak. Süper bilgisayarın, on yıl önce ülkenin ilk süper bilgisayarını geliştiren tamamen İranlı mühendislerden oluşan bir ekip tarafından tasarlandığı ve yapıldığı söyleniyor, ancak bazı donanımları ithal edildi.

Yapay Zeka ve simülasyonda kullanılacak

Geliştiricilerine göre, süper bilgisayar, devlet tarafından yürütülen çeşitli ve özel bilimsel araştırmalar için büyük ölçekli veri analizi hizmetleri sunacak. Diğer uygulamaların yanısıra, yapay zekayı analiz etmek, simülasyon, trafik ve hava durumu verilerini incelemek ve görüntü işlemede kullanılacak. Üniversitenin rektörü Ahmed Mutemedi, süper bilgisayarın hükümete hizmet etmenin yanı sıra özel şirketlere odaklı güvenilir bir altyapı sağlamayı da hedeflediğini söyledi.

Hedef 10 petaflop ve ötesiyle dünya zirvesi

Süper bilgisayarın, TIA-942 standardına göre yaklaşık 250 metrekarelik bir alanda 42 raf içerdiği ve 400 metrekarelik bir alana yerleştirilmiş 84 rafa yükseltilmesi öngörülüyor. Tahran’ın OT’sinde devreye alınan altyapı, süper bilgisayarın bir sonraki geliştirme aşamalarında 10 petaflop kapasiteye ulaşmasına olanak tanıyacak ve bu da onu en güçlü uluslararası emsallerinden bazılarının saflarına yerleştirecek.

Kadın matematikçinin adı verilecek

Üniversite, projenin 1 trilyon riyal (35 milyon TL) bütçesinin yarısını sağlayan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanlığı ile işbirliği içinde çalıştı ve başkanlık ofisinin bilimsel bölümü ve bilim bakanlığı maliyetin geri kalanını üstlendi. . Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri-Cehrumi, bir sonraki süper bilgisayar üzerindeki çalışmaların şimdiden başladığını ve Simurg’un 100 katı kapasiteye sahip olacağını söyledi. Bir tweet’te, İranlı kadınların bilişim alanındaki çabalarına teşekkür etmek için süper bilgisayarın, dünya çapında İranlı matematikçi Meryem Mirzahani’ye ithafen MERYEM adı verileceği bildirildi. Stanford Üniversitesi profesörü Mirzakhani, 2017 yılında 40 yaşında göğüs kanserinden vefat etmişti. 2014 yılında matematikteki en prestijli ödül olan Fields Madalyası ile onurlandırılmış, bunu alan hem ilk kadın hem de ilk İranlı olmuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.