Yeni hazırlanan bir rapor, çocuk hakları aktivistlerinin ve reformist yasa koyucuların 16 yaşından küçük kızların evlenmesini yasaklayan bir yasayı geçirme girişimlerinin ortasında, İran’da çocuk evliliklerinde keskin bir artış olduğunu gösterdi.
Yerel basının ortaya çıkardığı yeni rapor, eylemcilerin mevcut yasaların uygulamayı önlemedeki etkisizliğine ilişkin iddialarını doğruladı.
İran istatistik merkezi tarafından yayınlanan mevsimsel verilere göre, geçen baharda yaşları 10 ile 14 arasında değişen 9,753 kız çocuğu evlendi, bu 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 32’lik bir artış.
Raporda, aynı dönemde 15-19 yaşları arasında 45.522 kız çocuğunun da evlendiği belirtildi.
Güle güle dahi: İran’ın en iyileri ve en parlakları ülkeyi nasıl terk ediyor?
Devamını oku”
Bu arada, İran’ın ulusal nüfus kayıt kurumu tarafından yayınlanan ayrı veriler, çocuk evliliklerinin neden olduğu başka bir konuya da ışık tuttu: reşit olmayan gebelikler.
Veriler, 21 Mart’ta başlayan İran yılının ilk yarısında 14 yaşından küçük annelerin 969 bebek doğurduğunu gösterdi.
İran’ın en yoksul eyaleti Sistan ve Belucistan, altı aylık dönemde doğum yapan 10 yaşındaki iki kız, 11 yaşındaki iki kız, 12 yaşındaki dokuz, 13 yaşındaki 37 ve 14 yaşındaki 182 kız çocuğuyla en yüksek orana sahipti.
2000 yılında çıkarılan bir yasaya göre, 13 yaşından küçük kızların evlenmesine ancak kızın babasının rızası ve mahkemenin izni ile izin veriliyor.
Ancak insan hakları savunucuları, her yıl binlerce reşit olmayan kızın mahkemelerden izin almadan evlenmeye zorlandığını söylüyor.
Son yıllarda muhafazakar ve dindar politikacılar, eylemcilerin 16 yaşından küçük kızların ve 18 yaşından küçük erkeklerin evliliklerini yasal olarak yasaklama girişimlerini boşa çıkardı.