Bir insan hakları örgütü, İranlı yetkililerin kocalarını öldürmekle suçlanan üç kadını Çarşamba günü infaz ettiğini söyledi.
“İran İnsan Hakları Örgütü”, idam edilen üç kadının ülkede bir hafta içinde idam edilen 32 kişi arasında yer aldığını söyledi.
Çarşamba günü idam edilen kadınlar arasında 15 yaşında evlenen, daha sonra da kocasını öldürmekten hüküm giyen bir kadın da vardı.
Yetkililerin ölüm cezası kullanımını önemli ölçüde artırdığına inanılıyor. Nitekim bu yılın önceki aylarında infaz edilen insan sayısının geçen yıla göre iki katına çıktığı tespit edilmiştir.
İnsan hakları örgütleri, çoğu kocalarını öldürmekten hüküm giydiği düşünülen kadınlara yönelik infaz sayısında İran’ın bir dünya lideri olduğunu söylüyor.
İran İnsan Hakları Örgütü Çarşamba günü, çocuk yaşta evli olan Süheyle Ubadi’nin 10 yıl önce 15 yaşındayken evlendiği kocasını öldürmekten hüküm giydikten sonra cezaevinde asılarak idam edildiğini söyledi.
Ceza mahkemesi ise, cinayetin ardındaki nedenin “aile içerisinde yer alan anlaşmazlıklar” olduğunu söyledi.
Örgüt, Çarşamba günü idam edilen diğer iki kadının da kocalarını öldürmekten hüküm giydiğini söyledi.
Aktivistler, davaların çoğunun aile içi şiddet suçlamaları içerdiğini söylüyor, ancak İran mahkemeleri bunu nadiren dikkate alıyor.
İranlı yetkililer, idam cezasının infaz edildiği her vakayı resmi olarak açıklamadığı için, idam edilenlerin sayısı konusunda kesin veriler mevcut değil.
İki insan hakları grubu tarafından geçen Nisan ayında yayınlanan araştırmaya göre, yetkililer geçen yıl İran’da gerçekleştirildiğine inanılan infazların yalnızca yüzde 16,5’ini açıkladı.
Bu yılki raporlar, ölüm cezası kullanımının o zamandan beri daha da arttığını gösteriyor.
Uluslararası Af Örgütü bu hafta İran’ı son aylarda “korkunç” bir infaz dalgası başlatmakla suçladı. Nitekim raporlar da 2022’nin ilk altı ayından beri 250’den fazla kişiyi infaz ettiğini gösteriyor, bu da önceki yıl idam edilenlerin sayısının iki katından daha fazlasına karşılık gelmektedir.
Uluslararası Af Örgütü Bölge Direktör Yardımcısı Diana et-Tahavi, “Devlet kurumları, yaşam hakkına yönelik korkunç bir saldırıyla ülkenin dört bir yanında büyük çaplı idamlar gerçekleştiriyor” dedi.
Bir insan hakları grubu, 15 Haziran tarihinde bir cezaevinde onlarca kişinin, 6 Haziran’da ise başka bir cezaevinde benzer sayıda kişinin bulunduğu hükümlülerin toplu infazlar şeklinde infaz edildiğini bildirdi.
İstatistikler, idam edilenler arasında etnik azınlıklara mensup kişilerin yüksek bir yüzdesinin bulunduğunu gösteriyor.
Beluçi azınlığının üyeleri İran’ın toplam nüfusunun yaklaşık yüzde 5’ini oluştursa da, Uluslararası Af Örgütü’nün bu yıl infaz edildiğine inandığı dört kişiden biri ve daha da fazlasını oluşturmaktadırlar.