islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,5031
EURO
36,4292
ALTIN
2.955,81
BIST
9.302,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te yeni İsrail yerleşimleri yapılıyor

Düzinelerce Filistinli, işgal altındaki Şeyh Jarrah’daki Doğu Kudüs mahallesindeki evlerinden yakın zamanda mülksüzleştirilmeyle karşı karşıya. Mahkeme kararıyla zorla yerleriinden ediliyorlar.

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te yeni İsrail yerleşimleri yapılıyor

Düzinelerce Filistinli, işgal altındaki Şeyh Jarrah’daki Doğu Kudüs mahallesindeki evlerinden yakın zamanda mülksüzleştirilmeyle karşı karşıya. Mahkeme kararıyla zorla yerleriinden ediliyorlar.

Mirat Haber Ajansı

Düzinelerce Filistinli, işgal altındaki Şeyh Jarrah’daki Doğu Kudüs mahallesindeki evlerinden yakın zamanda mülksüzleştirilmeyle karşı karşıya. İsrail rejimi onları zorla atıyor ve nüfusun yerini tamamen Yahudi yerleşimcilerle değiştiriyor. Kudüs Bölge Mahkemesi, son altı ailenin, nesiller boyu orada yaşamalarına rağmen Şeyh Jarrah’daki evlerini Pazar günü boşaltmaları gerektiğine karar verdi. Aynı mahkeme, diğer yedi ailenin 1 Ağustos’a kadar evlerini terk etmeleri gerektiğine hükmetti. 17’si çocuk olmak üzere toplam 58 kişi, Yahudi yerleşimcilere yer açmak için zorla yerinden edilecek.

https://www.aljazeera.com/wp-content/uploads/2021/04/000_9869KC.jpeg?w=770&resize=770%2C525

Mahkeme kararları, bu Filistinlilerin evlerinde kalma mücadelesinin bir sonucu. 1972’de birkaç Yahudi yerleşimci örgütü, Şeyh Jarrah’da yaşayan Filistinli ailelere karşı, arazinin aslen Yahudilere ait olduğunu iddia ederek dava açtı. Çoğunlukla ABD’den bağışçılar tarafından finanse edilen bu gruplar, 2002’de 43 Filistinlinin, 2008’de Hanoun ve Ghawi ailelerinin ve 2017’de Shamasneh ailesinin yerlerinden edilmesiyle sonuçlanan amansız bir savaş yürüttüler. 1956’da 28 Filistinli Sekiz yıl önce kıyı kentleri Yafa ve Hayfa’daki evlerinden yerlerinden edilen mülteci aileler, sonunda Şeyh Jarrah’daki Karm al-Jaouni bölgesine yerleşti. Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria, o sırada Ürdün’ün emri altındaydı ve bu aileler için konut birimleri inşa etmek için BM mülteciler ajansı (UNRWA) ile bir anlaşma yaptı. Anlaşmada, ailelerin bölgede üç yıl yaşadıktan sonra kendi adlarına imzaladıkları tapular karşılığında mülteci statüsünden feragat etmeleri öngörülüyordu. Ancak, bu gerçekleşmedi ve 1967’de Ürdün, Doğu Kudüs İsrail tarafından işgal edildiğinden görevini kaybetti. 

Filistinli bir haritacı ve Kudüs uzmanı olan Khalil Toufakji, Karm al-Jaouni’nin herhangi bir Yahudi mülkiyetini reddeden bir belge için Osmanlı dönemi arşivlerinde arama yapmak için 2010 yılında Ankara’ya gittiğini açıkladı. Tapuyu buldu ve İsrail bölge mahkemesine sundu ve derhal reddedildi. Daha fazla araştırma yaptıktan sonra Toufakji, 1968’de İsrail parlamentosu Knesset’in, o sırada maliye bakanı tarafından imzalanan ve İsrail’in Ürdün-UNRWA anlaşmasına bağlı olduğunu belirten bir kararname çıkardığını öğrendi. Şeyh Jarrah’daki Filistinli aileler adına Kudüs Yüksek Mahkemesine gönderilen gerçek budur. Ancak, mahkemenin onlar lehine karar vereceğine inanmak için çok az neden var. Uluslararası hukuka göre, İsrail yargı sisteminin işgal ettiği nüfus üzerinde hiçbir yasal yetkisi yok. Ancak pratikte, İsrail hukuka aykırı bir şekilde yerel medeni hukuk sistemini işgal altındaki Doğu Kudüs’e genişletmekle kalmadı, aynı zamanda Doğu Kudüs’teki Filistin mülklerine yerleşimciler lehine el konulmasını zorlayan daha ayrımcı yasa ve politikaları yürürlüğe koydu. Uygulamalar düzenli olarak Filistinlilerin zorla nakledilmesiyle ve şehirdeki İsrail-Yahudi varlığının genişlemesiyle sonuçlanıyor. Geçtiğimiz haftalarda, İngilizce ve Arapça #SaveSheikh Jarrah hashtag’i sosyal medyada dolaşıyor, bu da yakın zamanda yerinden edilmeler için tabanda ve resmi düzeyde farkındalık yaratmayı ve ilgiyi artırmayı hedefliyor. Filistinli aktivistler, uluslararası liderleri ve savunucuları Şeyh Jarrah’ın devam eden Nakba’sı dedikleri şeye son vermesi için İsrail’e baskı yapmaya çağırdı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.