Yazılı ve sözlü basında, bazı kişilerin İslam’ın ortadan kaldırıldığı, İslam’ın yok edildiği ve bundan sonra da İslam’ın olamayacağı gibi yanlış ifadeler kullandıklarına şahit olmaktayız. Ben, bu gibi düşüncelerin yanlış olduğu kanaatindeyim. Yüce Allah, kıyamet gününe kadar Kur’an’ı koruyacağını haber vermektedir. Kur’an koruma altında olduğuna göre, İslam da korunmaktadır. Toplumsal uzlaşı ve barış anlamını ifade eden İslam’ın, bugün için Müslüman geçinenler arasında pek yaşanmasa da, dünyanın değişik yerlerinde yaşandığını görmekteyiz.
Bir memlekette yaşayan birçok ailelerin bir araya gelmesinden büyük bir aile meydana gelir ki buna hükûmet, devlet ve cemiyet denir. Ufak bir ailelerin bir reisi olduğu gibi, geniş bir toplumda yaşayanların da bir başı, bir reisi olur. Aynı ailede yaşayanların birbirlerine karşı vazifeleri olduğu gibi, aynı toplumda veya devlette yaşayanların da birbirlerine karşı görevleri vardır. Bu vazifelere, medeni vazifeler denmektedir. Aynı ailede yaşayan aile reisi ve diğer bireylerin dürüstlük ilkeleri içerisinde birbirlerine yardımcı olup güven vermeleri gerektiği gibi, toplumda da aynı şekilde taban ile baştaki yöneticilerin birbirlerine dürüstçe davranıp güven vermeleri gerekmektedir. Her zaman ve her yerde başı temsil eden hükûmetin tebaanın/yönetimi altındaki halkın maddi ve manevi tüm haklarına hürmet ve riayet etmesi, asli vazifesidir. Ferdin fikir ve düşüncesini, akli melekesini, insani şerefini ve her türlü hukukunu korumak, ona huzur ve güven ortamını sağlamak, baştaki yönetimin boynunun borcudur. Kur’an-ı Kerim’in hükümlerini esas alan Müslümanlık, bireyin, ailenin ve tüm toplumun maddi ve manevi tüm değerlerinin korunmasını bu şekilde emretmektedir. Aşağıdaki ayette haber verildiği gibi Kur’an-ı Kerîm’e göre devlet iki esas üzerine kurulmaktadır:
إِنَّ اللّهَ يَأْمُرُكُمْ أَن تُؤدُّواْ الأَمَانَاتِ إِلَى أَهْلِهَا وَإِذَا حَكَمْتُم بَيْنَ النَّاسِ أَن تَحْكُمُواْ بِالْعَدْلِ إِنَّ اللّهَ نِعِمَّا يَعِظُكُم بِهِ إِنَّ اللّهَ كَانَ سَمِيعاً بَصِيراً
“Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman, adaletle hükmetmenizi emreder. Doğrusu Allah, bununla size ne güzel öğüt veriyor! Şüphesiz ki Allah, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.” [1]
Bu ayette emredilen iki esası, adalet ve emanettir. Emanet, işleri, vazife ve görevleri, ehli olan kişilere vermek demektir. Hiç şüphesiz bu iki esas, temiz bir siyaset ve adil bir devletin temelini oluşturmaktadır. Kur’an-ı Kerim ve dolayısıyla Müslümanlık, halkın saadetini, toplumsal uzlaşı ve barışını, bu iki esasta bulmuştur. Bunda hiçbir şek ve şüphe yoktur. Birinci esas olan adalet, bireylerin hukukunu muhafazaya, ikinci esas olan emanet ise, toplumun faydalarını, barışını temin ve himâyeye hizmet etmektedir. Bir toplumda adalet gözetilmediği zaman, hiçbir bireyin hukuku muhafaza edilemez ve işler, görevler ehline verilmeyince, toplumun menfaati himaye altına alınamaz.
Son derece mühim olan bu iki esası muhafaza eden bir devlet, bir yönetim, şeklen görünürde Müslüman olsun veya olmasın, uygulamada Müslümandır. Çünkü uygulaması, İslam nazarında meşrudur ve makbuldür. Zaten Kur’an’ın maksudu, ana hedef ve gayesi budur. Bu esasları muhafaza etmeyen bir yönetim, bir devlet, zahiren, şeklen, görünürde ne kadar Müslüman geçinse de, uygulamada Müslüman değildir.[2]
Toplumsal uzlaşı ve barışın bu şekilde meydana gelmesi için, hem baştaki yönetimin hem de idare edilen halk tabakasının samimiyet ilkeleri içerisinde birbirlerine yardımcı ve destek olmaları gerekmektedir. Yönetimi temsil eden devletin bu şekilde adalet ve emanet ilkelerine uygun hareket etmesi gerektiği gibi, halkında Kur’an ve sünnet ölçüleri dâhilinde yönetimi dinlemesi, medeni bir hedefe ulaşmak için vatandaşlık görevlerini yerine getirmesi icap etmektedir. Kur’an’a kulak verelim:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَطِيعُواْ اللّهَ وَأَطِيعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِي الأَمْرِ مِنكُمْ فَإِن تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللّهِ وَالرَّسُولِ إِن كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلاً
“Ey İnananlar! Allah’a itaat edin, peygambere ve içinizden seçtiğiniz yöneticilerinize itaat edin. Eğer herhangi bir konuda anlaşmazlığa düşerseniz, Allah’a ve ahiret gününe inanmışsanız, onu/o problemi Allah’a ve peygambere götürün/Kur’an ve sünnete göre çözün. Bu, sonuç bakımından daha hayırlı ve daha güzeldir.”[3]
Dikkat edilirse bu ayette Allah’a, peygambere ve içinizden seçtiğiniz yöneticilerinize itaat edin dendikten sonra, yaşanacak problemlerin yine Kur’an ve sünnet ölçüleri dâhilinde çözme emredilmekte ve en hayırlı yolun bu olduğu haber verilmektedir.
SONUÇ
Kelime olarak İslam, barış, güven, huzur, saadet ve mutluluk demektir. Bu ölçüler dâhilinde toplumsal uzlaşı ve barışın sağlanması için, Yüce Allah’ın Kur’an-ı Kerim’de emrettiği gibi, yöneticilerin idarelerinde bireyler arasında adaletle hükmetmeleri ve emaneti yani iş ve görevleri hak eden kişilere vermeleri gerekmektedir. Buna göre hareket edenler, görünürde gayrı Müslim olsa da, uygulamaları İslam’dır. Buna uymayanlar şeklen ne kadar Müslüman geçinseler de, uygulamaları İslam değildir. Bugün Müslüman geçinen âlemde İslam dışı bir hayat egemen olsa da, Kur’an’ın hedeflediği İslami hayat bu âlemin dışında örneğin Avusturalya’da, Filipin Adalarında ve Batı dünyasının çeşitli yerlerinde egemen olabilecektir.
Müslüman geçinen her kişinin, bulunduğu makamda bu hususlarda Kur’an’a uygun hareket etmesi dileğiyle, selam, saygı ve hürmetlerimi sunuyorum.
NURETTİN TURGAY
MİRATHABER.COM -YOUTUBE-
YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ
[1] en-Nisa 4/58.
[2] Ahmed Hamdi Akseki, Ahlak Dersleri, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, Ankara 2016, s. 295-297.
[3] en-Nisa 4/59.
ALİ RIZA DEMİRCAN HOCAMIZIN "İSLAM'A GÖRE ÖZEL HAYAT" YAZI DİZİMİZ BAŞLIYOR.. Sevgili yazarımız Mir'at Haberin…
AYNI KONUDA FARKLI GÖRÜŞ ÖRNEKLERİ Örneklendirmeye en basitinden başlayalım. Spor denince çağrıştırdığımız futbolda verilen bir…
İslam'ın Engellilere Bakışı İslam, insanı Allah’ın en değerli emaneti olarak görür. İnsanı değerli kılan ise…
Gazze’nin Geleceği İçin 19 Maddelik Yol Haritası İstanbul'da Diyanet ve Al Khair Vakfı'nın düzenlediği Gazze'nin…
İbadet… Sadece hareket mi? Hayır. Bir dua, bir secde, bir teslimiyet. Niyetle başlar, ruhla anlam…
Merdan Yanardağ'dan Halep Kalesi'ndeki Türk Bayrağına Tepki Esed rejimine karşı harekat başlatan Suriyeli muhalifler, Halep'in…