islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4690
EURO
36,3690
ALTIN
2.962,53
BIST
9.277,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

İSLAM MİMARİ SANATINDA KANDİL MOTİFİ

İSLAM MİMARİ SANATINDA KANDİL MOTİFİ

Sanatta gerçeğinin aksedilemeyeceği durumlarda bir objenin taklidi veya soyut yansıması kullanılmaktadır.

Kandil başta mescidlerde, evlerde ve mekânlarda aydınlatma aracı olarak tercih edilmektedir. Fakat farklı olarak kandil motifinin gerçek kandille aynı anda kullanıldığı görülmektedir. Bu estetik tercih motifin farklı anlamlandırmalarının olduğunu göstermektedir.


Divriği Kale Mescidi Mihrabı Üstündeki Motif

Divriği Kale Mescidi (1180) mihrabının üzerinde ve Konya Ulvi Sultan Mescidi (13.yy)’nin mihrabındaki kandil motifleri gerçek kandile yakın biçimde oluşturulan süslemelerdir. Mezar taşlarında gördüğümüz kandil motifleri ise farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır.


Gevaş’ta Tarihi Türk Dönemi Mezarlığı’ndaki sanduka üzerindeki iki farklı kandil örneği

Sütünceli, kemerli, mukarnas düzenlemeli mezar taşlarında ayrı olarak kandilin de kullanılması aslında burada bir mescidin veya mihrabın mekân düzenlemesinin yansıtıldığı anlaşılmaktadır. Mescid veya mekân düzenlemesi bizlere Nûr suresi 36. Ayeti ; “(Bu kandil) birtakım evlerdedir ki, Allah (o evlerin) yücelmesine ve içlerinde isminin anılmasına izin vermiştir. Orada sabah akşam O’nu (öyle kimseler) tesbih eder ki;” hatırlatmaktadır.


Malatya Ulu Camii kubbe yazı kuşağı

Milas Firuz Bey Camii(1394) mihrabında, Balat İlyas Bey Camii (1404) mihrabı çerçevesi köşeliklerinde mihrab ve kandil kullanımı söz konusudur.

Anadolu Selçuklu eseri olan Malatya Ulu Camii (1224) ve Sivas Gök Medrese (1271)’de çini kitabelerde yazıların kandil motifi ile oluşturulduğu görülmektedir. Malatya Ulu Camii’nin kubbe eteğinde, Fetih Suresi’nin 1-5. Ayetleri dolaşmaktadır. Özellikle “fî kulûbil mu’minîne” kısmında müminleri kalpleri anlamında olan yerin hemen üstüne kandil motifi yerleştirilmesi kalplerin Allah tarafından aydınlatılmasına vurgu yapılmış olduğu düşünülmektedir.


Malatya Ulu Camii revaktaki çini kitabe

Böylece çini ustasının dini metinlerden bağımsız olmadığı, dönemin sanatkârlarıyla beraber çalıştıkları, çini ustalarının da hem dini bilgilerinin hem de kültürel seviyelerinin yüksek olduğu anlaşılmaktadır.

Kümbed-i Kabud’un cenazelik katının duvarlarındaki alçı süsleme kompozisyonlarının merkezinde “Allah” lafzının etrafındaki motiflerin kandil biçimini andırması, Allah’ın nûrunun yansımasının mecazi bir göstergesidir.


Sivas Gök Medrese Mescidi kubbe eteği

Mardin Sultan İsa Medresesi (1385)’nin mescid bölümünde mihrabın ve giriş açıklığının iki yanındaki pencere açıklıklarının lentosunun üstündeki bölümde ortada tam yanlara doğru ise yarım kandil motifleri dikkat çekmektedir. Özellikle güneş ve ay ışığının girebileceği açıklıklardaki soyut kandil motifleri Nuh Suresi 16. Ayetini; “Onların içinde ayı bir nûr kılmış, güneşi de bir çerağ yapmıştır” hatırlatmaktadır.


Bitlis’te Seyyid İbrahim Türbesi giriş açıklığı lentosu (18.yy)

KAYNAKLAR

  1. YELEN, A. G. R. İSLAM SANATINDA SÜSLEME SEMBOLİZMİ ÜZERİNE YENİ YORUMLAR NEW INTERPRETATIONS ON ORNAMENT SYMBOLISM IN ISLAMIC ART.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.