Özel bir toplantıda nikâh konusu konuşuldu. Dini ve resmi nikâhtan söz edildi. Bize dinimize göre nikâhın şartlarını özetler misiniz?
Bismillah…
Dinî Nikâh, İslâm Dini’nin evlilikle ilgili kurallarının uygulandığı nikâhtır. Devamında bu kuralları şöylece özetleyebiliriz.
1-Taraflar özgür iradeleriyle evlilik karar almalıdır. Şiddet kullanarak veya çok yönlü baskı uygulayarak gerçekleştirilen evlilikler geçersizdir. Peygamberimiz, babaları tarafından baskı kurularak evlendirilen ve şikayetlerini kendisine ileten dul ve bakire kadınların nikâhlarını geçersiz saymıştır.
2-Nikâha ilişkin bir engel olup olmadığını belirlemek için kadının ana-babası gibi velileri tarafından, ayrıca velisi olmayanlar için de kamu yönetimi aracılığıyla denetim yapılmalıdır. Denetilecek başlıca konular şunlardır:
Bütün bunlar muhakkak araştırılmalıdır. Örneğin süt kardeşler evlenemezler. Bir tarafın ateist-deist veya putprest olduğu evlilik gerçekleştirilemez. Tövbe edip zinadan korunduklarını kanıtlanmadıkça, taraflardan birinin zinacı olduğu evlilik geçersizdir.
3- Nikâh aleni olmalı, çevreye duyurulmalıdır. Ve en az iki şahitle belgelenmelidir.
4- Kadının bizzat kendisinin alacağı, ön tazminat olarak nitelenebilecek mehir taraflarca, fakat kadının onaylayacağı şekilde belirlenmelidir. Boşama tazminatının taraflarca veya hakim kararıyla belirleneceği sözleşmeye konulmalıdır.
5- Erkek doğrudan, kadın da yargı aracılığıyla boşanma hakkına sahip olmalıdır.
6- Evlikle ilgili bütün bu işlemleri kayda alacak ve baş vuru halinde hakları sağlayacak ve sonuçlandıracak İslami veya Laik Kamu Otoritesi bulunmalıdır.
Örnek
Örneğin kadının mehirinin ve nafakasının verilmemesi, terk edilmesi, anal ilişkiye zorlanması, sadizm uygulanması, boşanma tazminatının veya miras hakkının verilmemesi durumunda baş vuracağı Yetkili Kurumlar olmalıdır.
Bütün bu şartlar, Rabbimizin Kur’ânî buyrukları ve Peygamberimizin uygulamaları ile belirlenmiştir.
MÜFTÜLÜKLERDE KIYILMASI MEŞRUİYET SAĞLAMAZ
Yukarıda açıklanan şartları taşımayan nikah akdi, camilerde ve müftülükler de yapılsa da dinî nikâh niteliğini taşımaz.
GÖREVLERİMİZ
Dünyamızın hangi demokratik ülkesinde yaşamış olurlarsa olsunlar Müslümanların yukarıda açıklanan şartlar içinde nikahlarının Devlet Güvencesi altına alınması yolundaki taleplerini demokratik yöntemlerle ilgili kişi ve kurumlara iletmeleri görevleridir.
Ali Rıza Demircan
MİRATHABER.COM -YOUTUBE-
YAZARIN DİĞER YAZILARI İÇİN TIKLAYINIZ