Fransız Senatosu’nun 18 yaşından küçük kızların halka açık yerlerde başörtüsü takmasını yasaklaması için yaptığı teklif, #HandsOffMyHijab etiketinin sosyal medyada geniş çapta dolaşmasıyla kınama yol açtı.
Fransız Senatosu’nun 18 yaşından küçük kızların halka açık yerlerde başörtüsü takmasını yasaklaması için yaptığı teklif, #HandsOffMyHijab etiketinin sosyal medyada geniş çapta dolaşmasıyla kınama yol açtı.
Fransız Senatosu’nun 18 yaşından küçük kızların halka açık yerlerde başörtüsü takmasını yasaklaması için yaptığı teklif, #HandsOffMyHijab etiketinin sosyal medyada geniş çapta dolaşmasıyla kınama yol açtı. Başörtüsü, Fransa’da on yıllardır süren bir gerilimin konusu olmuştu. Fransız Senatosunun hamlesi, Paris’in sözde ayrım karşıtı bir yasa tasarısını yürürlüğe koyma çabasının bir parçası olarak geldi. Ülkenin laik sistemini güçlendirmeyi amaçladığını söylüyorlar, ancak eleştirmenler azınlık Müslüman nüfusuna ayrımcılık yapıldığını iddia ederek bunu kınadılar. 30 Mart’ta önerilen yasayı tartışırken, senatörler kamusal alanda küçükler tarafından göze çarpan herhangi bir dini işaretin ve kadınların erkeklere göre aşağılığını gösterecek herhangi bir kıyafet veya giysinin kamusal alanda yasaklanması çağrısında bulunan yasa değişikliğini onayladılar. Yasak henüz yasal değil ve Fransa Ulusal Meclisi’nin yürürlüğe girebilmesi için önce değişikliği imzalaması gerekiyor.
Yasa değişikliğine tepki
Değişikliğe tepki verildi ve bazıları önerilen kuralın İslam’a karşı bir yasa olduğunu öne sürdü. Müslümanlar Fransa’da cinsel ilişkiye rıza gösterme yaşının 15 olduğunu, ancak bir şekilde başörtüsüne rıza gösterme yaşının 18 olmasının garip olduğunu belirtti. Pek çok kişi, genç bir kadını başörtüsü takmaya zorlamanın ya da onları çıkarmaya zorlamanın yanlış olduğunu vurguladı. Konu aynı zamanda Müslüman sporcuları ve etkileyiciler gibi birçok yüksek profilli figürün de dikkatini çekti. Birçoğu, bir ülke İslam karşıtı ve Müslüman karşıtı nefret söylemini, önyargıyı, ayrımcılığı ve nefret suçlarını normalleştirdiğinde, bir sonraki mantıksal adımın İslamofobiyi resmi bir yasaya dönüştürmek olduğuna dikkat çekti.
Somali doğumlu model Rawdah Mohamed, Fransız Senatosunun bu hareketinin onu eşitliğin yanlış tarafına koyduğunu öne sürdü. Fransa’nın alt meclisi olan Ulusal Meclis’e Başkan Emmanuel Macron’un merkezci La République En Marche (LREM) partisi hakim. Muhafazakarların liderliğindeki Senato’ya geçmeden önce, 16 Şubat’ta tasarı lehine oy verdiler. Yasa, 16 Ekim’de öğrencilerine ifade özgürlüğü dersi sırasında Hz.Muhammed’in karikatürlerini gösteren öğretmen Samuel Paty’nin başının kesilmesi de dahil olmak üzere, geçen yılın sonundaki üç saldırının ardından Fransa’da oldukça yoğun bir ortamda tartışıldı. Yasa, İslam kelimesinden özel olarak bahsetmiyor, ancak Fransız Müslümanlar, birkaç önlemin kendilerini ayırdığını söyleyerek aylardır bunu protesto ettiler. Uluslararası Af Örgütü geçen ay, önerilen yasanın Fransa’da hak ve özgürlüklere ciddi bir saldırı oluşturduğu konusunda uyardı ve tasarının birçok sorunlu hükmünün kaldırılması veya değiştirilmesi çağrısında bulundu.