islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,4768
EURO
36,3253
ALTIN
2.957,23
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

İslami İlimler ve İtikadi Tercümelerden Gereğince İstifade Ediliyor Mu?

İslami İlimler ve İtikadi Tercümelerden Gereğince İstifade Ediliyor Mu?
20 Mart 2023 16:45
A+
A-

Türkiye’nin çeviride altın çağını yaşadığını Erhan Afyoncu dile getirmişti. Ancak telif konusunda aynısını söyleyemeyiz diyor. Bizler de başlangıç itibari ile aynı kanıdayız. Mamafih bundan sonrası için de iyi umutlar beslemekteyiz.

Yazma Eserler Kurumu, bir çok temel kitabı tercümesiyle ve modern  tetkik ve tahkiklerle yayınlıyor. Keşşaf Tefsiri gibi bir çok klasik eser, uzman hocalarımızın değerli çalışmalarıyla, heyetlerin gözetiminde yayınlanıyor. Bu çağın insanı çok şanslı. Hatta öyle şanslı ki, evler birer üniversiteye dönüşmüş biçimde. Hem tercümeli, hem tetkikli yayınlar büyük bir zenginlik. Benzer şekilde internette bir çok makale ve değerlendirme bizleri bekliyor. Aynı şekilde bir çok uzman ismi dinlemek de mümkün. Bütün bunlar bu çağın ilim çağı olduğu yönünde bizde olumlu izler bırakıyor.

Fıkıh, hadis, tefsir ve diğer ilimlerde bir çok tercüme raflarda yerini buldu. Bir çokları da okurlarıyla buluşuyor. Ancak bizi ilgilendiren temelde itikadi alan olmalı. Nice kimse, temel meseleleri anlayamadan derin araştırmalara giriyor. Bugün bu konu hakkında bir yazı yazmak istedim zira gerekliydi.

Temel İslami Bilgisi zayıf olan bir kimsenin İbn Arabi’nin Fütuhat-ı Mekkiye’sini okuması ve kendini kaybetmiş olması gibi tuhaf bir durum ile karşılaştık. Şahıs çok kıymetli, ancak temel meseleleri bilmeden çetrefilli konuların peşinde koştuğu için bir çok nokta havada kalmış. Bir çok konuyu toparlayamamış, bazı noktaları idrak edememiş ve bir de diğer yazılanlardan sıkılır durumda. Bu yanlış okuma kültürünün kişiyi getirdiği bir sonuç. Şahıs, İslami İlimlere doydum, çünkü beni artık sarmıyor diyor. İbn Arabi’nin fikirleri dileyen için uçuk kaçık, dileyen için yüksek metafizik adlandırılsın, temel konularda yetersiz insanlar için iyi bir başlangıç eseri değildir. Ancak maalesef, halk içerisinde tasavvufi klasikleri okuma hususunda ciddi bir şevk ve arzu bulunmakta aynı şekilde tefsirler ve diğer eserler için bu durum söz konusu olmamaktadır. Bu da bizi hayrete düşürmektedir.

Ateist bir gence İmam Maturidi’nin Kitabu’t Tevhid’i ile Ebu’s Seleme es-Semerkandi’nin birer kitabını hediye ettim. Kardeşimizin ilgisi inanmak yönünde gelişti, meseleye daha başka pencereden yaklaşan birisi olarak burada çok derin konular var ve bu insanlar hiç boş adamlar değiller diyerek geri dönüşlerde bulundu ve beni çok sevindirdi. Geçmişte bir çok insana bir çok farklı kitabı tavsiye etmiş veya hediye etmiştim fakat hayatımda hiçbir şey beni bu kadar mutlu etmemişti. Sonra dönüp, esasen bugün en temel mesele itikadi bozuklukları gidermek diye düşündüm. İtikadda uzlaşan insanın ikinci yaptığı amelini ve ahlakını düzeltmek oluyor. Fakat bu insanları hor görüp avam diye elli dört farzla geçiştirmek bizim camiamızın genel adetidir. Oysa bakınız felsefe okumuş bir insana İmam Maturidi ve diğer kelamcılar nasıl derinden hitap ediyor. Hiçbirimizin bu bilgileri esirgemeye hakkı yoktur. Hatta aksine bizler bunları öğretmekle ve tanıtmakla mükellefiz. Büyük çığların, kapitalizmin ürettiği sahte kahramanların ve uydurukçu düşünürlerin yerine gerçek entelektüeller olan İslam Alimlerinin eserleri elden ele dolaşmalı. Hele ki Maturidi Kitaplığı bu işin başını çekmeli.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.